Vervoer naar de kliniek

Sommige dieren kunnen stress (gaan) ervaren bij een bezoek aan de dierenkliniek. Dit hoeft niet persé door een negatieve ervaring te komen. Er zijn veel geluiden en luchtjes aanwezig in de dierenkliniek waar uw dier misschien nog niet aan gewend is. Om nu en in de toekomst stress te voorkomen en op deze manier voor zowel uw dier, maar ook voor u, het bezoekje zo aangenaam mogelijk te maken is het aan te raden om zowel het vervoer áls het bezoek zelf te trainen en te oefenen.

Tips voor katten- en konijnenbaasjes

Niet alleen is het prettig om (extreme) stress te voorkomen voor uw dier, het is ook prettig voor de onderzoeken. Bij stress stijgt onder andere de bloedglucosewaarde en de lichaamstemperatuur. Dit maakt sommige onderzoeken lastig en sommige uitslagen onbetrouwbaar. Natuurlijk proberen we hier rekening mee te houden. Maar ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Om stress te voorkomen of minderen kunt u bijvoorbeeld:

  • Zet ruim van tevoren de vervoersmand in de huiskamer/leefruimte het liefst met een eigen doekje/kleedje erin en een doek eroverheen. Op deze manier wordt de mand zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt. En hiermee voorkomt u dat het pakken van de vervoersmand een trigger is voor een bezoekje aan de kliniek en dus stress.
  • Train uw dier vanaf jongs af aan wat het vervoeren in het mandje inhoudt: train stapsgewijs het sluiten van het deurtje, het oppakken van het mandje, het bewegen in het mandje en het reizen in de auto. Neem hier echt de tijd voor en merkt u dat uw dier gestrest raakt, ga dan een stapje terug tot hij/zij zich hier ontspannen bij voelt en ga dan weer een stapje verder.

Tips voor hondenbaasjes

Ook honden moeten leren wennen aan zowel het vervoer als het bezoek in de kliniek. Het is daarom aan te raden om vanaf jonge leeftijd regelmatig binnen te lopen bij de kliniek. Laat de pup/hond lekker snuffelen in de wachtruimte en oefen bijvoorbeeld het zelfstandig op de weegschaal gaan staan en daarop stilstaan.
Wij helpen hier graag bij! Geef even aan dat u met die reden in de kliniek bent en wij komen graag knuffels en snoepjes geven. Op deze manier went uw hond ook aan contact met vreemde mensen die ook aan hem/haar moeten zitten voor onderzoek. Mocht de rust het toelaten dan lopen we graag met u en uw dier even naar een spreekkamer zodat hij/zij ook daar kan wennen en misschien zelfs kan oefenen met het op de onderzoekstafel staan.

Denk er ook bij honden aan dat het trainen van wennen aan het vervoeren van de hond en het bezoek in de kliniek stapsgewijs moet gaan. Geeft u hond signalen van stress (likken, gapen, gespannen houding, ontwijkend gedrag etc.), ga dan een stapje terug en oefen dit tot uw hond er rustig aan gewend is.