Column: Vergiftiging

Ook onze huisdieren lopen gevaar om vergiftigd te worden. In en om het huis zijn tal van stoffen die gevaarlijk zijn. Bekende gevaarlijke stoffen voor honden zijn o.a. chocolade, zout, antivries, muizengif, slakkenkorrels en druiven. Ook komen we steeds vaker dieren tegen die drugs te pakken hebben gekregen of ontlasting hebben gegeten waar drugsresten in zaten en daardoor in een ‘tripje’ raken.

‘Nelson, onze Labrador heeft muizengif opgegeten, kan dat kwaad?’

‘Hoe lang is dat geleden?’

‘Het is net gebeurd!’

‘Ok, komt u maar gelijk naar de kliniek en neem ook de verpakking van het gif mee.’

Niet veel later staat Nelson, de 8 jarige reu, in mijn behandelkamer.

‘Kijk dit is de verpakking. Hij heeft ongeveer een half uur geleden een heel zakje opgegeten.’

Als ik de verpakking bekijk zie ik dat het om een vitamine K antagonist gaat.

‘Is het gevaarlijk?’

‘Het gif dat Nelson heeft gegeten werkt vitamine K tegen. Vitamine K heb je nodig voor een normale bloedstolling. Wanneer de werking van vitamine K geblokkeerd wordt dan ontstaan er bloedingen waaraan dieren kunnen overlijden. Dat is ook het mechanisme waarop muizengif gebaseerd is.’

‘Dat klinkt niet best?’

‘Nee, gelukkig bent u direct gekomen en wordt muizengif pas in de darm opgenomen. Het duurt ongeveer 3-4 uur voordat het gif vanuit de maag in de darm komt. Ik ga dan ook de maag leegpompen.’

Samen met de assistente leg ik bij Nelson een infuus aan. Via het infuus dien ik een middeltje toe waardoor Nelson binnen enkele minuten zijn maag ledigt.

‘Kijk, de groene korrels zitten bij het braaksel!. Alles is eruit.’

‘Gelukkig maar!’

Nelson heeft daarna nog wat infuus gekregen

Tip: Indien je vergiftiging vermoedt, neem dan direct contact op met de dierenarts. Ga niet zelf proberen om een dier te laten braken met bijvoorbeeld zout. Zout is namelijk giftig! Tevens is niet bij elke vergiftiging het laten braken van het dier de aangewezen methode om het dier te redden. Soms levert laten braken juist extra gevaar op.