Column: Orthopeed

Veel honden hebben last van gewrichtsproblemen. Bij oudere dieren zien we vaak artrose optreden. Ook bij jonge dieren komen gewrichtsproblemen voor. Zo ook bij Duncan, een 3 jarige Stafford.

‘We zijn gister met Duncan naar het bos geweest. Hij was heerlijk aan het ravotten met een Duitse herder. Plots horen we een harde gil en komt hij op drie poten naar ons toe rennen.’
‘Is Duncan al eens eerder mank geweest?’
‘Nee, dit is de eerste keer. Echter lijkt het nu ook goed raak, want hij wil er nauwelijks nog op staan.’
Als ik Duncan in de spreekkamer zie staan, valt op dat hij met zijn rechter achterpoot alleen met zijn tenen de grond raakt en de voet wat naar buiten is gedraaid.
‘De manier waarop hij nu staat, wijst sterk richting een voorste kruisband probleem. Ik ga Duncan orthopedisch onderzoeken en ik zal ook röntgenfoto’s van zijn knie maken.’
Als ik Duncan onderzoek valt op dat zijn knie gezwollen is. Tevens kan ik zijn onderbeen ten opzichte van zijn bovenbeen, naar voren bewegen. Dat wijst erop dat de knie niet meer stabiel is, als gevolg van een gescheurde voorste kruisband. De röntgenfoto’s bevestigen het beeld.
‘Duncan heeft ene gescheurde voorste kruisband. Ik zal hem inplannen bij onze orthopeed voor een operatie.’
Bij Duncan is een TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy) uitgevoerd. Eerst is zijn knie geopend om de kruisbandresten eruit te halen. Vervolgens is met een special zaag het bovenste deel van het scheenbeen doorgezaagd en met platen en schroeven onder een andere hoek weer vast gezet. Door de nieuwe hoek in de knie is Duncan zijn knie weer helemaal stabiel.