Column: Kat met blaassteen

Blaasproblemen komen vaak voor bij de kat. Bij mensen is een blaasontsteking in de meeste gevallen als gevolg van een bacteriële infectie, en een antibioticakuur is dan de therapie. Bij katten spelen bacteriën slechts in 5% van de gevallen een rol, en alleen in die gevallen mag antibiotica gegeven worden. Oorzaken van blaasontsteking bij de kat zijn o.a. overgewicht, stres en voeding.

Diesel, een ruim 4 jaar oude Europese korthaar heeft al enige tijd last van haar blaas. Ze staat al een aantal weken onder behandeling voor blaasontsteking. Echter lijkt de behandeling niet aan te slaan.
´Diesel krijgt medicatie voor haar blaas, echter lijkt ze niet te verbeteren.´
´Wat zijn haar klachten?´
´Ze doet steeds kleine plasjes, en soms zit daar bloed bij. Het lijkt alsof ze continu aandrang heeft. Soms gilt ze het uit van de pijn!´
Als ik Diesel onderzoek, valt op dat haar blaas erg klein en stevig is. Diesel vindt het niet prettig als ik aan haar blaas voel, en ik lijk een harde structuur te voelen.
´Er lijkt iets hards in de blaas te zitten. Als een behandeling niet werkt is het nodig om verder onderzoek te doen. Ik ga een echo van haar blaas laten maken.´
´Fijn, ik hoop dat Diesel snel weer beter is!´

Op de echo is een platte blaassteen te zien, met een doorsnee van meer dan een centimeter. De blaassteen is dezelfde week nog operatief verwijderd. De steen zelf is opgestuurd voor analyse. Wanneer we weten uit welke elementen de steen is opgebouwd, kunnen we voorkomen dat er weer een steen zal ontstaan. De operatie verliep voorspoedig, en Diesel herstelde snel.