Hulp bij vuurwerkangst

Over een maand is het weer zover: met vuurwerk luiden we het nieuwe jaar in. Voor veel dieren betekent oudejaarsavond en vaak ook al de periode daaraan voorafgaande een tijd van angst en paniek vanwege de harde knallen. Leest u graag in onderstaand verhaal welke middelen er zijn om uw huisdier zo goed mogelijk deze tijd te laten overbruggen. Er zijn middelen die u aan de balie direct kan kopen maar er zijn ook middelen waarvoor de dierenarts eerst uw huisdier gezien moet hebben voordat deze meegegeven mogen worden. In een vuurwerkangst consult wordt uw dier nagekeken door een dierenarts (om te bepalen welke middelen veilig gegeven kunnen worden) en wordt er samen met u een plan van aanpak op maat gemaakt voor uw huisdier.*

*Let op! Indien er ook gezondheidsklachten behandeld moeten worden, wordt een normaal consult in rekening gebracht

Lange termijn aanpak:
De beste aanpak van vuurwerkangst is de lange termijn aanpak, waarbij het doel is de vuurwerkangst echt op te lossen. Hierbij is het de bedoeling om ruim van te voren te beginnen met het trainen op geluiden (b.v. klik hier voor geluidsfragmenten). Daarbij kunnen medicatie en/of voedingssupplementen worden ingezet om te ondersteunen tijdens de trainingsfase.

Korte termijn aanpak:
Indien er niet ruim van te voren gestart is met het aanpakken van de vuurwerkangst kan gekozen worden om de angst voor korte termijn te onderdrukken. Hiervoor kunnen de middelen Pexion en Sileo worden gebruikt.

Pexion

Pexion wordt gebruikt als anti epilepticum maar werkt in hogere dosering goed tegen onrust en angst voor harde geluiden. Het beste is om  2-3 dagen voor de harde knallen met de tabletten te beginnen.  Dit middel is op recept en kan voorgeschreven worden n.a.v. een vuurwerkconsult.

Sileo

Sileo is een gel wat met een spuit op het mondslijmvlies aangebracht wordt (wangzak). In hoge doseringen is Sileo een sedatie/ narcosemiddel, echter in lagere doseringen is het een goede angstremmer bij acute stress en remt het angst door geluid zoals bij vuurwerkangst. Sileo werkt snel (binnen 2 uur) en kan gegeven worden bij de eerste tekenen van angst op oudejaarsavond.
Ook dit middel is op recept en kan voorgeschreven worden n.a.v. een vuurwerkconsult.

Adaptil tabletten

Adaptil tabletten zijn gebaseerd op natuurlijke voedingsstoffen (aminozuren, GABA en Vitamines B). Bij stressvolle situaties (zoals vuurwerkangst) werken deze tabletten snel, binnen 2 uur. Indien nodig kunt u 6 uur later nogmaals toedienen.

Telizen & Zylkene

Telizen en Zylkene zijn voedingssupplementen met een wetenschappelijk aangetoonde stressreducerende werking. Deze preparaten bevatten het aminozuur L-tryptofaan (Telizen®) of het melkeiwit caseïne (Zylkène®), welke de afgifte van rustgevende signaalstoffen in de hersenen stimuleert. Beide middelen geven geen versuffend effect en mogen bij drachtige en zogende dieren worden gegeven. U kunt beide smakelijke middelen als beloning geven of door het voer heen doen. Zylkène dient het beste 5-7 dagen van te voren al gestart te worden, Telizen zelfs 2 weken van te voren. Deze middelen kunt u aan de balie verkrijgen zonder consult vooraf.

8 aanvullende tips om de angst te voorkomen:

  1. Een veilige plaats voor de hond creëren waar hij van tevoren al aan kan wennen. Het liefst een ruimte met zo min mogelijk ramen bijvoorbeeld de badkamer.
  2. Binnen het licht aan laten en een radio of tv aanzetten, dit dempt de geluiden van buiten.
  3. Houd ramen en gordijnen dicht.
  4. Aandacht afleiden, door bijvoorbeeld een kluif te geven.
  5. Een grote deken neerleggen waar de hond lekker in kan wegkruipen.
  6. De hond alleen aangelijnd uitlaten, zodat hij niet weg kan rennen als hij schrikt. Maak geen grote wandeling en ga als het vuurwerk in de loop van de avond heftiger wordt niet meer naar buiten.
  7. Het dier belonen bij goed gedrag, bijvoorbeeld als de hond rustig blijft als er vuurwerk afgestoken wordt.
  8. Geen vuurwerk in de achter of voortuin afsteken, maar afstand houden.

Whatsapp de dokter!

Twijfelt u over de gezondheid van uw huisdier? Of heeft u gewoon een vraag? Stuur dan u vraag/foto of filmpje naar ons Whatsapp nummer 06-43847794
Let op: Tijdens openingstijden kunt u bellen met: 036-5214874, voor spoed buiten de openingstijden bel 0900-1515.