Voeding voor knaagdieren

Cavia:
Cavia’s zijn omnivoren. Met andere woorden, ze eten alles! Maar ze hebben wel eiwitten nodig om gezond te blijven. Geef je cavia daarom speciaal caviavoer waar eiwitten in zitten en géén konijnenvoer.
Een cavia mag ongeveer 20 gram voer per dag eten. Wij adviseren de cavia pellets (science selective cavia) te geven en geen gemengde korrels. Maar let wel goed op dat je niet teveel pellets geeft. Daar wordt de cavia dik van en is er een risico op gezondheidsproblemen, zoals blaasstenen. De pellets voorkomt selectief eten.

 

Naast de pellets moet de cavia voldoende vers hooi hebben. Hooi is nodig voor een goede darmfunctie. Groenvoer kun je ook geven. Maar niet in grote hoeveelheden, want dan kan de cavia last krijgen van diarree.
Cavia’s hebben elke dag vitamine C nodig, omdat zij dit zelf niet aan kunnen maken. De dosering is 12,5 mg vitamine C per kilogram lichaamsgewicht per dag. Wij adviseren je cavia elke dag een vitamine C tablet te geven. Het is snoep voor de cavia! In caviavoeding zit extra vitamine C. En ook bestaan er speciale druppels voor in het drinkwater. Maar de werking van vitamine C neemt in voeding en drinkwater snel af. Een tekort aan vitamine C (scheurbuik) kan leiden tot een serie aan kwalen. Niet willen eten, slechte groei, gebitsproblemen, bloedingen, bloedarmoede, gewrichtsproblemen en soms zelfs sterfte.

Hamster:
Hamsters leven oorspronkelijk in een omgeving waar vaak lange perioden geen voer voorhanden is. Vandaar dat de hamster voor deze perioden een voorraad aanlegt: de hamster stopt zijn wangzakken vol voer en verstopt dit op ondergrondse plekken voor later.
Het basisvoedsel van hamsters bestaat uit granen en zaden die niet teveel vet bevatten. Koop in de winkel voor je hamster speciaal hamstervoer en niet bv konijnenvoer, dit is te eenzijdig voor de hamster. Daarnaast eten hamsters ook fruit en groenten, deze bevatten veel vitamine C. Verder is een hamster een omnivoor en heeft hij ook dierlijke eiwitten nodig: hiervoor kunnen hondenbrokjes aan het dieet worden t (sla, wortel, tomaat, appel, banaan ec) toegevoegd.

Ratten:
Ook ratten zijn echte alleseters. Het hoofddieet moet bestaan uit rattenkorrels uit de winkel. Voeders met een geperste pellet hebben voorkeur boven een gemengd brokvoer, omdat de rat zo niet alleen de lekkere brokjes eruit kan selecteren! Verder mag de rat hiernaast allerlei tussendoortjes hebben als kaas, vlees, groenten en fruit.

Chinchilla’s:
Het maagdarmkanaal van chinchillas heeft veel ruwe celstof nodig. Als basisvoedsel kan het beste speciale pellets voor chinchillas gegeven worden: deze bevatten granen, geperst hooi en toegevoegde vitamines en mineralen. Daarnaast mag de chinchilla elke dag vers hooi hebben.