Vaccinatie konijn

Als je konijn vijf weken oud is, dient het gevaccineerd te worden tegen de ziektes VHS en myxomatose. Dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere raadt je aan uw volwassen konijn eenmaal per jaar in te enten tegen deze ziekten. De nieuwe vaccinatie myxo/RHD (sinds januari 2012 te verkrijgen) werkt de volle12 maanden tegen myxomatose en VHS, terwijl de oude entstoffen met name tegen myxomatose een erg korte en dubieuze bescherming gaven (maar 2 tot 5 maanden). Omdat wij als dierenkliniek de beste preventieve zorg voor je konijn willen bieden, gebruiken wij deze nieuwe betrouwbare vaccinatie.

VHS:
VHS staat voor Viraal Haemorrhagisch Syndroom en wordt ook wel VHD of RHD genoemd.  Als het konijn besmet raakt, kan het binnen enkele uren overlijden. Symptomen zijn koorts, benauwdheid, bloederige diarree en bloed uit de neus. Door in contact te komen met (ontlasting van) besmette dieren en materialen kan het konijn geïnfecteerd raken. Ook muizen, ratten en insecten kunnen de ziekte verspreiden.

Myxomatose:
Deze ziekte behoort tot het pokkenvirus. In de huid van een besmet konijn ontwikkelen zich weke bobbels, de zogenaamde myxomen. Deze bobbels vormen zich rond de ogen, de snuit, de oren, de anus en aan de oorschelpen. Ook gezwollen oogleden zijn een teken van myxomatose. Vlooien, muggen en vliegen verspreiden de ziekte. Maar besmetting kan ook gebeuren door contact met besmette dieren of materialen.