Uw konijn onder narcose

Konijnen kunnen om diverse redenen geopereerd worden: castratie, sterilisatie, bult verwijderen, abcessen draineren, blaasstenen verwijderen etc.

Om een operatie en narcose bij een konijn veilig te laten verlopen moeten er diverse maatregelen genomen worden:

Vooraf de narcose
Een konijn hoeft niet zoals een hond of kat te vasten vooraf aan de narcose. Konijnen kunnen namelijk niet braken (speciaal klepje dat de maag naar slokdarm afsluit), dus is er ook geen risico dat er braaksel van de mond naar de luchtpijp kan lopen bij anaesthesie. Daarnaast is het ook gevaarlijk om een konijn te lang (>10h) te laten vasten, omdat het maagdarmkanaal dan stil komt te liggen. De inhoud in het maagdarmkanaal kan dan indrogen en voor obstructies gaan zorgen, deze ingedroogde voer-obstructies zijn erg lastig op te lossen. Extra risico hierbij is dat er gasvorming in het maagdarmkanaal net voor de obstructie kan ontstaan, door het gas zwellen de darmen en de maag zodanig op dat het konijn in shock raakt en uiteindelijk sterft.

Tijdens de narcose
De narcose die in onze dierenkliniek wordt toegepast is een combinatie van injectie en gasnarcose. Als eerste wordt het konijn gewogen (om de juiste hoeveelheid medicatie te berekenen) en het hart goed beluisterd of er geen hartruisje aanwezig is, dit zou op een hartkwaal en dus een verhoogd narcose risico kunnen wijzen.
Als het hart goed klinkt dan krijgt het konijn de pre-medicatie: een injectie van 2 narcosemiddelen in een. Deze injectie streven we ernaar (bij hele kleine konijntjes is het vaatje soms te klein) om altijd intraveneus te geven, via een speciale catheter (braunule) in de oorvene bovenop het oor. Wij raden altijd aan om tijdens de narcose ook een infuus toe te dienen om de bloeddruk op peil te houden, het infuus wordt dan aangesloten via de braunule in het oor.
Na toediening van de pre-medicatie valt het konijn al direct in een lichte slaap, waarna het diertje aan het gasnarcose-en zuurstofapparaat wordt gelegd. Dit kan of via een buisje in de luchtpijp (tube) of via een maskertje om de snuit.
De gasnarcose die onze dierenkliniek gebruikt is Isoflurane, dit is de veiligste manier van narcose.

Afhankelijk van de ingreep krijgt het konijn ook injecties antibiotica (veelal enrofloxacine, veilig voor konijnen),standaard pijnstilling en een injectie om het maagdarmkanaal op gang te houden.

Tijdens de narcose zakt de temperatuur van het konijn snel, het is dus erg belangrijk om dit goed op peil te houden. Dit gebeurd door middel van een warmtematje waar het diertje op ligt, daarnaast controleren onze dierenarts assistenten regelmatig de lichaamstemperatuur van het konijn.

Na de narcose
Erg belangrijk is dat de recovery periode zo kort mogelijk is, onderzoek wijst namelijk uit dat de meeste konijnen overlijden direct na de operatie. Om het konijn zsm wakker te krijgen wordt een injectie gegeven in de spier, waarna het dier gemiddeld binnen 3-10 minuten wakker wordt.
Om het konijn een zo goed mogelijke recovery te kunnen geven wordt het in de couveuze gelegd: zo blijft het dier goed op temperatuur, heeft het geen last van omgevingsgeluiden en kan er extra zuurstof met een extra luchtvochtigheid (om het ademen gemakkelijker te maken)worden toegediend.

Zodra het konijn echt goed wakker en actief is wordt het naar een normaal hokje verhuisd met een bakje voer, een waterfles en indien nodig nog een warmtematje .
Als het konijn mee naar huis gaat wordt altijd aangeraden om het konijn binnen te houden, evt nog met een extra kruik en op zachte handdoeken.
Indien het konijn zelf niet eet moet je dezelfde dag nog beginnen met dwangvoeren,  hiervoor kun je science recovery poeder  in onze dierenkliniek halen. Deze poeder vermeng je met water tot een papje, dat je elke paar uur aan uw konijn dwangvoert met een spuitje in de bek. Zo wordt voorkomen dat het maagdarmkanaal stil komt te liggen, met alle gevolgen vandien. Als het konijn ook niet drinkt moeten er ook regelmatig spuitjes met water in het bekje gegeven worden (elke paar uur)