Teken

Teken vormen een steeds groter probleem voor honden. Tekenbeten kunnen ontstekingen en abcessen veroorzaken. In de maanden maart tot en met oktober en in een bos- en struikrijke omgeving is de kans op een tekenbeet het grootst. Als je vermoedt dat uw  hond een tekenbeet heeft, is het noodzaak om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Hoe te beschermen tegen teken?

Het best werkende middel tegen teken en zandvliegjes is een Scalibor tekenband. De band beschermt de hond vijf tot zes maanden. Voor meer informatie over de tekenband, kun je terecht bij dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere.

Teken ziekten

De drie meest voorkomende ziekten die honden kunnen oplopen door een tekenbeet, zijn:

  • Borreliose (ziekte van Lyme): De ziekte van Lyme gaat gepaard met koorts, een gebrek aan eetlust en lusteloosheid. De hond kan ontstekingen aan de gewrichten krijgen en in latere stadia kunnen de organen beschadigd raken.
  • Babesiose (piroplasmose): Babesiose wordt veroorzaakt door parasieten die door de teken worden overgebracht op de hond. Deze parasieten tasten de rode bloedlichaampjes aan en vernietigen deze. De hond krijgt hierdoor last van bloedarmoede. Een hond die babesiose heeft, heeft verder last van hoge koorts, rode of groenachtige urine en geelzucht.
  • Ehrlichiose (rickettsiose): Hoge koorts, sloomheid, een gebrek aan eetlust, opgezette lymfeklieren en bloedingen zijn de acute verschijnselen bij ehrlichiose. Honden die chronisch aan deze ziekte lijden, worden magerder en hebben een grotere neiging tot bloedingen.

Controle en teken verwijderen

Na een wandeling in het bos, een park, de duinen of een ander groen gebied is het verstandig de hond te controleren op teken. Een teek is het beste te verwijderen met een speciale tekentang. Via een ronddraaiende beweging haal je de teek uit de huid.

Het is belangrijk om geen alcohol op de teek te doen zolang deze nog in de huid zit. De teek kan dan zijn maaginhoud legen en op deze manier ziekteverwekkers overbrengen op de hond. Wel kan het wondje na het verwijderen wordt ontsmet. Mocht het je niet goed lukken om de teek te verwijderen, dan kun je bij onze dierenartsen of dierenarts assistenten terecht om je hond alsnog van de teek te verlossen!