Tandsteen preventie

Tandsteen preventie
Het gebit van je huisdier is weer keurig gereinigd. Nu krijg je de opdracht om aan tandsteen preventie te gaan doen. Wat moet je kiezen? Hoevaak moet je dat doen? En gaat het überhaupt wel lukken? Lees in dit artikel de mogelijke opties en kies een optie die bij jou en je huisdier past. De opties staan op volgorde van effectiviteit en alle middelen zijn wetenschappelijk bewezen effectief.


orozymegebitset Diergeneeskundig Centrum AlmereTanden poetsen
Een dieren tandenborstel en de enzymatische dierentandpasta van Orozyme. Meer is er niet nodig. Als honden en katten op jonge leeftijd gewend raken met tanden poetsen, dan staan zij dit voor de rest van hun leven toe. Door dagelijks de tanden te poetsen blijven de tanden gezond en krijgen tandplak en –steen geen kans. Echter onderzoek heeft aangetoond dat poetsen minimaal om de dag gedaan moet worden, anders heeft het geen effect. Laat jouw huisdier poetsen niet toe, of heb je daar echt geen tijd voor, check dan de onderstaande opties.


hills t/d brokken Diergeneeskundig Centrum AlmereVoeding
Brokken van Hill’s t/d en Royal Canine oral care hebben 80% het effect van poetsen. Door de grootte en vorm van de brokken moet de hond kauwen om het te eten. Een speciale vezelmatrix gaat verkruimelen tegen. De brok omgeeft als het ware de tand voordat het breekt. De vezels vegen het tandoppervlak schoon.
Het verlaagde eiwitgehalte beperkt de vorming van tandplak. Een verlaagd calciumgehalte beperkt de vorming van tandplak tot tandsteen.


Buccofresh poeder
Van Buccofresh poeder wordt elke dag een kleine hoeveelheid over het voer gedaan. Buccofresh poeder verbetert de speekselkwaliteit en zorgt ervoor dat er minder tandplak en tandsteen gevormd wordt. Gebruik je Buccofresh i.c.m. Hill’s t/d of Royal Canine oral care brokken kan je de tijd tussen gebitsbehandelingen flink oprekken.
De meeste dieren likken het poeder uit hun bak. Mocht jou hond of kat het poeder laten liggen dan kan je met een plantenspuit de brokjes iets nat sproeien voordat het het poeder over de brokken strooit. Dit zorgt ervoor dat het poeder blijft plakken. Daarnaast zijn er ook snoepjes die Buccofresh poeder bevatten, de Buccofresh Crocs.


Tand reinigende tussendoortjes
Een ander hulpmiddel voor gezonde tanden en kiezen zijn de tandreinigende tussendoortjes van Orozyme. Een speciaal ontwikkelde kauwstaven en strips gaan de vorming van tandplak en –steen tegen en bestrijdt een slechte adem bij dagelijks gebruik. Let wel op dat dit aanvullende middelen zijn die naast poetsen of speciale voeding gebruikt moeten worden.

 


Oplossing met bacterie-remmende werkingOrozym Aquadyl Diergeneeskundig Centrum Almere Orozyme RF2 Aquadyl is een smakelijke anti-tandplakvloeistof voor door het drinkwater van uw hond of kat, verkrijgbaar bij dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere. Het is een eenvoudige manier van het voorkomen van gebitsproblemen. Let wel op dat dit aanvullende middelen zijn die naast poetsen of speciale voeding gebruikt moeten worden.

 


Dentisept Pasta
Sommige dieren hebben tandvleesontsteking. Die behandelen wij ondermeer met de zeer effectieve pasta Dentisept. Met je vinger smeer je een flinterdun laagje op het tandvlees. Binnen twee weken is er vaak al resultaat. In combinatie met Hill’s t/d of Royal Canine oral care voorkomen we tandplak en tandsteen en houden we het tandvlees gezond.


Hond met tandsteen Diergeneeskundig Centrum AlmereTandsteen
Eenmaal gevormd tandsteen is met bovenstaande middelen niet op te lossen. Net als bij mensen, moet tandsteen met een ultrasoon reinigingsapparaat verwijderd worden. Ook voorkomen preventieve maatregelen niet dat er ooit weer een gebitsbehandeling nodig is. Ook als wij naar de tandarts gaan hebben wij gebitsproblemen zoals tandsteen, ondanks dat we keurig poetsen. Echter zorgen preventieve maatregelen er wel voor dat de tijd tussen gebitsbehandelingen groter wordt en dat tanden langer behouden blijven.


Thuischeck voor gebitsproblemen
Heeft jou huisdier een gebitsprobleem? Klik hier voor de thuistest.