Risico gebitsproblemen

Risico gebitsproblemen

Bij de hond en kat wordt het risico van gebitsproblemen ernstig onderschat. Bij mensen zijn er tal van onderzoeken die aantonen dat gebitsproblemen zoals een slechte mondhygiëne zorgt voor verhoogd risico op tal van aandoeningen zoals maagkanker, alvleesklierkanker, hart-, lever- en nieraandoeningen.

Preventie van gebitsproblemen blijkt ook zeer belangrijk. Zo vertelt een onderzoek onder 12.000 personen dat mensen die 1 keer per dag hun tandenpoetsen, 40% meer kans hebben op een hartziekte dan mensen die tweemaal daags poetsen.

Ook bij honden en katten wordt het belang van een gezond gebit steeds meer duidelijk. Ook bij hen verhoogd tandvleesontsteking het risico op hart-, lever en nieraandoeningen. Ook bij hen is er dus een risico van gebitsproblemen. In sommige onderzoeken wordt zelfs gesproken van een verkorting van het leven met gemiddeld twee jaar.

Hoe kan een slecht gebit dan leiden tot hogere sterfte? Dat komt doordat bacteriën die in de mond leven, via het ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht komen en dan elders in het lichaam problemen kunnen geven. Plekken waar deze bacterien bij onze huisdieren zich graag vestigen zijn o.a. de hartkleppen, de lever en de nieren.

Het is dus zeer belangrijk om het gebit van je huisdier gezond te houden. Een gezond gebit heeft geen tandsteen en roze tandvlees. Is er sprake van tandsteen of rood tandvlees? Maak dan een afspraak om dit adequaat te laten behandelen.