Honden Operatie

Honden Operatie

Bij dierenarts DCA voeren we elke week een vele operaties uit. Het meerendeel van de operaties bestaat uit het castreren en steriliseren van dieren, deze zullen dan ook op deze pagina besproken worden. Andere operaties die veel gedaan worden door onze dierenartsen zijn: tumoren verwijderen, vreemde voorwerpen uit maagdarmkanaal verwijderen, amputaties, hechten van grote wonden, blaasstenen verwijderen etc.

In dierenkliniek DCA wordt bij elke operatie gebruik gemaakt van ganarcose, de meest veilige en minst belastende manier van narcose. Bij gasnarcose krijgt het dier een prikje van de dierenarts zodat het wat suf wordt. Daarna wordt een buisje (tube) in de keel geplaatst waarmee het dier wordt aangesloten om de narcose apparatuur. Tijdens de narcose worden de vitale functies van het lichaam voortdurend gecontroleerd door de dierenarts en dierenarts assistenten.
Na de operatie wordt het narcosegas uitgeschakeld en krijgt het dier enige tijd 100% zuurstof toegediend. Dit stopt zodra het wakker wordt.
De narcose en narcosemiddelen worden door de dierenarts voor elk dier specifiek bepaald: oude en zieke dieren vereisen een andere narcose dan een jong en gezond dier. Tijdens de narcose worden de vitale functies als hartslag, bloedzuurstof-gehalte, ademhaling en temperatuur van het dier gemonitord door de dierenarts en dierenarts assistenten.

sterilisatie en castratie
Als een teef of reu zes maanden oud is, worden zij geslachtsrijp. Een teef wordt dan loops en verliest druppeltjes bloed. Deze periode duurt ongeveer drie weken en gemiddeld is de hond tussen de negende en twaalfde dag vruchtbaar. Een reu gaat dominant gedrag vertonen. Hij kan onhoudbaar worden als er een loopse teef in de buurt is en rijden op voorwerpen en soms zelfs mensen.

Door sterilisatie van de teef en castratie van de reu wordt hun gedrag rustiger en vermindert de kans op medische klachten. Bij dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere hebben wij ruime ervaring in deze operaties. Wij nemen de operatie graag met je door en zorgen voor een goede nazorg voor jou en je hond. Tien dagen na de operatie willen wij je hond nog een keer zien voor wondcontrole. Deze controle is gratis.

Sterilisatie van de teef:
Iedere keer als een teef loops wordt, vergroot dat de kans op melkkliertumoren. Ook is de hond tijdens een schijnzwangerschap (=schijndracht) vatbaarder voor een baarmoederontsteking. Vanaf de leeftijd van zes maanden kan de teef gesteriliseerd worden. Een andere manier om de loopsheid te voorkomen, is de antiloopsheidprik. Dit raden wij echter ten zeerste af. Door de prik wordt de kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren vergroot.

voordelen van sterilisatie:

  • De teef wordt niet meer loops, omdat de eierstokken zijn verwijderd.
  • Er is geen kans op dracht van puppy’s.
  • Er is een sterk verlaagde kans op baarmoederontsteking.
  • Er is een sterk verlaagde kans op mekkliertumoren. Deze zijn bijna altijd kwaadaardig bij de hond

DSC00656
baarmoederontsteking

Nadelen van sterilisatie:

  • Rassen met een korte staart kunnen na de ingreep last krijgen van incontinentie. Dit kan in de meeste gevallen worden verholpen met een medicatiekuur.
  • De kans op overgewicht neemt toe. Je kunt hiermee rekening houden door preventief als iets minder voer te geven en over te gaan op light voeding.
  • Bij langharige honden kan een verandering in de vachtstructuur ontstaan. In sommige gevallen kan de vacht moeilijker te onderhouden worden.

De operatie:
Ervoor:
De avond voor de operatie mag de hond na 19.00 uur niet meer eten. Op de dag van de operatie is de hond dan nuchter en zal ze niet misselijk worden van de narcose of braken.
Op de dag van de operatie zal de dierenarts de teef lichamelijk onderzoeken en kijken of de hond gezond is. Ook wordt gecontroleerd of ze een goede ademhaling en hartslag heeft om de narcose te doorstaan.
Samen met de dierenarts of paraveterinair wordt een toestemmingsformulier met je doorgenomen. Met de ondertekening van dit formulier geef je toestemming voor de operatie en andere zaken zoals chippen, vaccineren, pre-anaestethisch bloedonderzoek en bloedtesten.
Een narcose brengt altijd risico’s met zich mee. Maar in onze dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere gebruiken wij de meest veilige methoden en hebben we alles bij de hand om de operatie zo veilig mogelijk te maken. Je kunt vooraf de operatie kiezen voor aanvullende maatregelen zodat de risico’s tot een minimum worden beperkt. Tijdens een pre-anaestethisch bloedonderzoek worden de orgaanfuncties gecontroleerd. De bloeduitslagen worden bewaard in de computer. Dit zijn belangrijke referentiewaarden waarmee toekomstige bloedonderzoeken vergeleken kunnen worden. Een extra optie is het infuus. Via een infuus kan de bloeddruk op peil worden gehouden. En in het geval van bloedverlies kan dit snel worden aangevuld. Ook herstellen honden met een infuus sneller.

Tijdens:
De hond wordt afgedekt met een steriele doek. Achter de navel wordt door de dierenarts een klein sneetje gemaakt waardoor de buikholte wordt geopend en de baarmoeder naar buiten wordt gebracht. De eierstokken die vastzitten aan de baarmoeder worden afgebonden met oplosbaar hechtmateriaal en verwijderd. Indien de baarmoeder afwijkingen vertoont wordt deze uiteraard ook verwijderd. Na deze ingreep sluit de dierenarts de buikholte weer. De onderhuid wordt gehecht en als laatste wordt de huid onderhuids gehecht. Dit betekent dat er geen hechtmateriaal aan de buitenkant zit. Na de operatie is er van de ingreep bijna niets meer te zien en kan de hond er ook niet meer bij. De wond wordt afgedekt met een beschermend laagje om bacteriën en vuil geen kans te geven.

Erna:
Na de operatie wordt de hond in een opnamehokje gelegd onder een kleed op een warmtematje. Hier kan ze rustig en onder toezicht wakker worden. De dierenarts assistenten houden alle operatie-patienten nauwlettend in de gaten tot het moment dat jij je hond weer komt ophalen.
Aan het einde van de dag en als ze goed wakker is, mag ze weer mee naar huis. Voor een goede genezing en om te voorkomen dat de hond pijn heeft, krijg je pijnstillers voor de teef mee. Ook krijg je een nazorgformulier mee waarop de hele ingreep nog eens uitgelegd wordt.

Castratie van de reu:
Als een reu geslachtsrijp wordt kan hij zich de baas in huis gaan voelen. Zijn dominante gedrag en hoge testosterongehalte kan niet alleen voor gedragsproblemen zorgen, maar kunnen ook medische kwalen opleveren. Een ernstig ontstoken voorhuid, tumoren aan de testikels of een vergrote prostaat komen voor.
voordelen en nadelen:
Het grote voordeel van een castratie is dat de reu rustiger wordt. Dit is vaak prettig voor zowel het baasje als ook voor de hond zelf: hierdoor wordt de reu een stuk minder gefrustreerd en onrustig.Ook zal hij niet meer overal tegenaan plassen. Medische nadelen zitten er niet of nauwelijks aan de castratie.

DSC00232

De operatie:
Ervoor:
De avond voor de operatie mag de hond na 19.00 uur niet meer eten. Op de dag van de operatie is de hond dan nuchter en zal hij niet misselijk worden van de narcose of braken.
Op de dag van de operatie zal een dierenarts de reu lichamelijk onderzoeken en kijken of de hond gezond is. Ook wordt gecontroleerd of hij een goede ademhaling en hartslag heeft om de narcose te doorstaan.
Samen met de dierenarts of dierenarts assistente wordt een toestemmingsformulier met je doorgenomen. Met de ondertekening van dit formulier geef je toestemming voor de operatie en andere zaken zoals chippen, vaccineren, pre-anaestethisch bloedonderzoek en bloedtesten.
Een narcose brengt altijd risico’s met zich mee. Maar in onze dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere gebruiken wij de meest veilige methoden en hebben we alles bij de hand om de operatie zo veilig mogelijk te maken. Je kunt vooraf aan de operatie kiezen voor aanvullende maatregelen zodat de risico’s tot een minimum worden beperkt. Tijdens een pre-anaestethisch bloedonderzoek worden de orgaanfuncties gecontroleerd. De bloeduitslagen worden bewaard in de computer. Dit zijn belangrijke referentiewaarden waarmee toekomstige bloedonderzoeken vergeleken kunnen worden. Een extra optie is het infuus. Via een infuus kan de bloeddruk op peil worden gehouden. En in het geval van bloedverlies kan dit snel worden aangevuld. Ook herstellen honden met een infuus sneller.

Tijdens:
De dierenarts maakt een kleine snede net voor de balzak zodat de eerste testikel naar buiten worden gebracht kan worden. De zaadstreng en de bloedvaten worden afgebonden met oplosbaar hechtmateriaal en doorgeknipt zodat de testikel kan worden verwijderd. Op dezelfde manier wordt de tweede testikel verwijderd. Hierna sluit de dierenarts de wond. De onderhuid wordt gehecht en als laatste wordt de huid onderhuids gehecht. Hierdoor zit er geen hechtmateriaal aan de buitenkant.

Erna:
Na de operatie wordt de hond in een opnamehokje gelegd onder een kleed op een warmtematje. Hier kan hij rustig en onder toezicht wakker worden. De dierenarts assistenten houden alle operatie-patienten nauwlettend in de gaten tot het moment dat jij je hond weer komt ophalen.
Aan het einde van de dag en als hij goed wakker is, mag hij weer mee naar huis. Voor een goede genezing en om te voorkomen dat de hond pijn heeft, krijg je pijnstillers voor je reu mee. Ook krijg je een nazorgformulier mee waarop de hele ingreep nog eens uitgelegd wordt.

Operatie bij diverse hondenrassen:
Momenteel zijn er wereldwijd 350 geregistreerde hondenrassen. Elk ras (en soms ook kruisingen van dat ras) kent weer zijn eigen karaktertrekken, lichaamsbouw en helaas ook lichamelijke problemen/ziekten, al dan niet erfelijk.
Bij dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere houden wij bij alles wat gedaan wordt rekening met het ras en grootte van het dier. Met name met operaties is dit van groot belang: een dwergpoedeltje van 2.5kg vereist hele andere omstandigheden bij een operatie dan bv een mastino van 60kg.

Voor kleine hondjes is het van belang dat de dosering van de narcose erg nauwkeurig wordt berekend: een klein drupje extra is al snel een grote overdosering! Verder koelen kleine dieren erg snel af, ze moeten dus goed warm gehouden worden tijdens en na de operatie.

Grote honden als bv een Deense dog, Bordeaux dog etc mogen nooit over de rug gedraaid worden, dit ivm risico op maagtorsies na de operatie. Prevenief geven wij in onze dierenkliniek grote honden altijd een aanvullende injectie die ervoor zorgt dat de maag en darmen zich goed ledigen en de hond niet misselijk wordt.

Bulldoggen en andere kortsnuitigen vereisen met name een goede monitoring van de longfunctie: vaak hebben de typen honden vrij nauwe luchtwegen die snel dicht kunnen gaan zitten. Zodra het dier slaapt brengt de dierenarts dan ook direct een tube (buisje) in de keel aan om de ademhaling te verzekeren. Om de ademhaling nog verder te vergemakkelijken wordt de operatietafel gekanteld (kop hoog en staart laag): zo zakt de buikinhoud wat naar beneden en hebben de longen meer ruimte om uit te zetten en lucht op te nemen.