Operatie konijn

Operatie konijn

Sterilisatie konijn
Wat we in de praktijk sterilisatie van een vrouwelijk konijn noemen is in feite een castratie; de voorplantingsorganen (baarmoeder en eierstokken) worden weggenomen.
Met een sterilisatie kan ongewenste dracht voorkomen worden. Konijnen kunnen vruchtbaar zijn vanaf 3-5 maanden oud. Daarnaast is sterilisatie erg belangrijk voor het voorkomen van baarmoederproblemen. Baarmoedertumoren (veelal adenocarcinoom) is een veel voorkomende ziekte bij konijnen; vanaf 4 jaar ontwikkelt 50-80% van de ongecastreerde voedsters een vorm van baarmoederkanker. Deze tumoren zijn kwaadaardig en kunnen uitzaaien naar de rest van het lichaam (lever, longen).
Ook voor het voorkomen van baarmoederontstekingen (endometritis) is een sterilisatie van belang.
Verder kan dominant of agressief gedrag, zoals bijvoorbeeld het rijden op andere konijnen verminderd worden.

Sterilisatie kan het beste vanaf 6 maanden maar vóór het 2e levensjaar plaatsvinden, omdat zich dan weinig vet in de buikholte bevindt, en het herstel van een jong konijn voorspoediger zal verlopen. Bij een konijn ouder dan 4 jaar is de operatie risicovoller.

Operatie
Het konijn wordt onder narcose gebracht (zie narcose toelichting), de buik wordt geschoren en daarna komt ze in rugligging op een warmtematje op de operatietafel te liggen. Het operatiegebied wordt gewassen en steriel gemaakt. De buik wordt geopend en de baarmoeder wordt opgezocht en naar buiten gehaald.  De baarmoeder van het konijn bestaat uit een baarmoederlichaam die vanuit de vagina overgaat in twee hoornen met aan het uiteinde 2 eierstokken. De eierstokken worden afgebonden en de baarmoeder ter hoogte van de baarmoedermond en het geheel wordt verwijderd. De buik wordt gesloten in 3 lagen met oplosbaar hechtmateriaal; de spierlaag, de onderhuidse vetlaag (subcutis) en een laatste laag in de huid (intradermaal), zodat er geen hechtingen zichtbaar zijn na de operatie.

Castratie konijn
Er zijn verschillende redenen om een mannelijk konijn te castreren. Konijnen kunnen vruchtbaar zijn vanaf 3-5 maanden. Wanneer een ram en een voedster bij elkaar zitten kan met een castratie ongewenste dracht voorkomen worden. Ook kunnen seksueel actieve mannetjes agressief gedrag vertonen naar soortgenoten of naar mensen. Ook kunnen ze onder invloed van mannelijke hormonen (testosteron) gaan sproeien. Een mannelijk konijn kan gecastreerd worden vanaf een leeftijd van 5 maanden.

Operatie
Het konijn wordt onder narcose gebracht (zie narcose toelichting), daarna komt hij in rugligging op een warmtematje op de operatietafel te liggen. Het operatiegebied wordt gewassen en steriel gemaakt. Er wordt een huidsnede over de balzak (scrotum) tot en met de tunica vaginalis gemaakt en de bal en bijbal worden naar boven gehaald. De zaadstreng en het bloedvat  worden afgebonden en de bal verwijderd. De tunica wordt gehecht om te voorkomen dat er een darmverzakking in de balzak ontstaat, daarna wordt de huid gehecht. Dezelfde procedure geldt voor het andere testikel.
Tot wel 4 weken na de castratie kunnen levende zaadcellen in de zaadleider verblijven die tot bevruchting kunnen leiden. Daarom is het aan te raden een intacte voedster pas na 4 weken bij een gecastreerd mannetje te plaatsen.

Thuis na de operatie
Zorg ervoor dat je konijn goed war en beschut zit, aangeraden wordt altijd om het konijn de eerste nachten binnen te houden op een schone ondergrond en indien nodig wat kruiken erbij. Zo kun je het konijn goed in de gaten houden, kan de wond niet vies worden en kan het ook niet onderkoeld raken. Voedsters die een sterilisatie hebben ondergaan hebben na de operatie een kaal geschoren buik, indien het buiten erg koud is dan is het verstandig om de voedster echt pas weer buiten te laten als de haargroei goed teruggekomen is.
Veel konijnen hebben na een operatie even moeite om weer goed op gang te komen met eten en drinken. Indien het konijn ‘s avonds nog niet uit zichzelf eet dan moet je gaan dwangvoeren om de paar uur: hiervoor kun je in onze dierenkliniek speciale poeders (oplosbaar in water tot een papje)komen halen. Blijf altijd wel een lekker buffetje aanbieden om de eetlust van het konijn verder op te wekken.

Standaard controleren wij de konijnen die geopereerd zijn op dag 10 na de operatie. Indien er nog hechtingen van buiten zitten dan worden deze gelijk verwijderd. Indien je in de tussentijd twijfelt over de wond: altijd contact opnemen met ons, wij nemen liever het zekere voor het onzekere!!