Ontvlooien Katten

Vlooien
De vlo is een parasiet die aan de buitenkant van de kat leeft. Van de 2200 soorten komt de kattenvlo het meest voor. Zijn naam is echter misleidend, want deze komt ook bij de hond voor. Een vlo zorgt bij de kat voor jeuk, haarverlies en soms huidontstekingen. Als er veel vlooien op de kat zitten, krijgt de kat last van bloedarmoede.
Kittens zijn hier erg kwetsbaar voor en kunnen door bloedarmoede overlijden.
Vlooien kunnen verder drager van de lintwormlarve zijn: als een kat jeuk heeft en in zijn vacht bijt, kan hij zo een vlo opeten met daarin een lintwormlarfje, dat vervolgens in het maagdarmkanaal van de kat weer tot een volwassen lintworm ontwikkelt. Naast het ontvlooien is het dus ook erg belangrijk om de kat tegelijk goed te ontwormen!

Vlooienallergie

Sommige dieren kunnen overgevoelig reageren op vlooienspeeksel. Als een kat herhaaldelijk gebeten wordt door vlooien, wordt een soort drempel in het immuunsysteem overschreden. Als dat gebeurt, leidt een vlooienbeet in de toekomst altijd tot een overgevoelige reactie. Dit kan zich uiten in erge, langdurige jeuk en ontstekingen van de huid. Als de kat eenmaal een vlooienallergie heeft gehad, blijft hij daar zijn hele leven gevoelig voor.

Ontvlooiingsmiddelen
Een maandelijkse spot-on bij de kat, druppeltjes in de nek, zorgt ervoor dat vlooien geen kans krijgen om te overleven. Zij zullen dan ook geen eitjes leggen.
Daarnaast bestaat er voor de kat een speciale antivlo injectie: Program injectie, deze werkt 6 maanden preventief tegen vlooien.
Als de kat de laatste tijd geen vlooienbehandeling heeft gehad en de kat heeft last van vlooien, dan is een brede aanpak de beste methode. Deze aanpak richt zich op alle levensfasen van de vlo. Slechts 5 procent bestaat uit volwassen vlooien (deze leven met name op de kat), de andere 95 procent bestaat uit poppen, larven en eieren die vooral in de omgeving van de kat leven (mand, bank, tapijt etc).
Wil je het vlooienprobleem goed aanpakken, dan dien je dus op alle fronten te werk te gaan:
-de kat zelf: ontvlooingspipetten van goede kwaliteit of de antivlo injectie Program
-de omgeving: stofzuigen, reinigen (bv manden heet uitwassen), antivlo omgevingsspray

In onze dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere kun je diverse ontvlooiingsmiddelen kopen, de dierenarts assistenten zullen je helpen met het kiezen van het meest geschikte ontvlooingsmiddel voor jouw huisdier.