Ontvlooien honden

Vlooien
De vlo is een parasiet die aan de buitenkant van de hond leeft. Van de 2200 soorten komt de kattenvlo het meest voor. Zijn naam is echter misleidend, want deze komt ook bij de hond voor. Een vlo zorgt bij de hond voor jeuk, haarverlies en soms huidontstekingen. Als er veel vlooien op de hond zitten, krijgt de hond last van bloedarmoede. Pups zijn hier erg kwetsbaar voor en kunnen door bloedarmoede overlijden.

Vlooien kunnen verder drager van de lintwormlarve zijn: als een hond jeuk heeft en in zijn vacht bijt, kan hij zo een vlo opeten met daarin een lintwormlarfje, dat vervolgens in het maagdarmkanaal van de hond weer tot een volwassen lintworm ontwikkelt. Naast het ontvlooien is het dus ook erg belangrijk om je hond tegelijk goed te ontwormen!

 

Vlooienallergie
Sommige dieren kunnen overgevoelig reageren op vlooienspeeksel. Als een hond herhaaldelijk gebeten wordt door vlooien, wordt een soort drempel in het immuunsysteem overschreden. Als dat gebeurt, leidt een vlooienbeet in de toekomst altijd tot een overgevoelige reactie. Dit kan zich uiten in erge, langdurige jeuk en ontstekingen van de huid. Als de hond eenmaal een vlooienallergie heeft gehad, blijft hij daar zijn hele leven gevoelig voor.

Ontvlooiingsmiddelen
Een maandelijkse spot-on bij de hond, druppeltjes in de nek, zorgt ervoor dat vlooien geen kans krijgen om te overleven. Zij zullen dan ook geen eitjes leggen.
Als je hond de laatste tijd geen vlooienbehandeling heeft gehad en je hond heeft last van vlooien, dan is een brede aanpak de beste methode. Deze aanpak richt zich op alle levensfasen van de vlo. Slechts 5 procent bestaat uit volwassen vlooien (deze leven met name op de hond), de andere 95 procent bestaat uit poppen, larven en eieren die vooral in de omgeving van je hond leven (mand, bank, tapijt etc).
Wil je het vlooienprobleem goed aanpakken, dan dien je dus op alle fronten te werk te gaan:

-je hond zelf: ontvlooingspipetten van goede kwaliteit
-de omgeving: stofzuigen, reinigen (bv manden heeft uitwassen), antivlo omgevingsspray

 

In onze dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere kun je diverse ontvlooingsmiddelen kopen, de dierenarts assistenten zullen je helpen met het kiezen van het meest geschikte ontvlooingsmiddel voor je huisdier