vaccineren Kat

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om je kat te vaccineren en hem daardoor te beschermen tegen gevaarlijke en besmettelijke ziekten.
Vaccineren is maatwerk. Dat wil zeggen dat onze dierenkliniek vaccineert  naar behoefte. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de inenting tegen rabiës (hondsdolheid) drie jaar afweer oproept. De vaccinatie tegen de kattenziekte drie jaar en tegen de niesziekte een jaar.
Om ervoor te zorgen dat je kat gezond blijft en een goede afweer heeft, gebruiken de dierenartsen in  dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere onderstaand schema. Er zijn echter bepaalde situaties waarin de dierenarts zal besluiten af te wijken van dit schema.

Ziekten Jonge kat (kitten) Volwassen kat
9 wkn 12 wkn 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar etc.
Niesziekte x x x x x x x
Kattenziekte x x x x
Rabies Advies: minimaal 30 dagen voor vertrek naar het buitenland.LET OP: sommige landen eisen aanvullende maatregelen zoals bloedonderzoek,ontworming of tekenbehandeling.
Informeer tijdig naar de eisen van je bestemming!


Niesziekte:

De niesziekte is een soort verkoudheid bij katten. Het is een aandoening waarbij sprake is van een ontsteking aan de voorste luchtwegen. Stress door een verhuizing of als een nieuwe kat in huis wordt gehaald, kan de oorzaak zijn van de niesziekte. Daarnaast spelen virussen en bacteriën een rol en kunnen omgevingsfactoren als huisvesting, klimaat en verzorging de ziekte aanwakkeren.
De meeste kittens worden gevaccineerd als zij negen tot twaalf weken oud zijn. Hoewel geen enkele vaccinatie 100 procent bescherming geeft, is het verstandig de kat jaarlijks in te enten tegen de niesziekte.
De ziekte kan beperkt blijven tot niezen en wat hoesten met waterige neus- en ooguitvloeiing. Maar als de toestand slechter wordt, krijgt de kat koorts met ernstige neus- en ooguitvloeiing en eventueel blaasjes op de tong. Vaak treden er dan complicaties op, zoals bronchitis of longontsteking. Na een behandeling tegen niesziekte kunnen katten een chronische loopneus of ontstoken ogen overhouden.

Kattenziekte:
De kattenziekte is een ernstige, zeer besmettelijke ziekte. Het virus is alleen met specifieke ontsmettingsmiddelen te doden. Vaccinatie zorgt wel voor een goede en langdurige bescherming. Als kittens twee keer worden ingeënt, zijn ze over het algemeen voldoende beschermd. De tweede vaccinatie mag echter niet vóór de leeftijd van 12 weken plaatsvinden. Tussen de twee prikken mag ook niet meer dan vier weken zitten. Als de kat een jaar is, wordt de kat weer gevaccineerd. Daarna is een inenting om de drie jaar aanbevolen.
Hoe jonger de kat, hoe zieker het dier zich voelt. Vaak krijgen katten last van ernstige buikpijn, braken, diarree en uitdroging. Ook hebben katten koorts en maken zij een zieke indruk. Door hun verminderde weerstand kunnen ook andere infecties het ziektebeeld verergeren. De diarree kan nog weken tot maanden aanhouden.
Infectie van een drachtige kat kan leiden tot de geboorte van afwijkende kittens. Het vaccineren van moederpoezen voor de dekking, zorgt ervoor dat de kittens afweer krijgen tegen de ziekte via het drinken van de melk.

Rabiës:
Deze virusziekte is ook wel bekend als hondsdolheid. Het virus verspreidt zich via speeksel en kan ervoor zorgen dat dieren elkaar gaan bijten. Als het virus eenmaal in de kat aanwezig is, gaat het naar de hersenen. Dit veroorzaakt het bijtgedrag. De afloop van rabiës is vrijwel altijd dodelijk. Vaccinaties tegen rabiës worden gegeven vanaf de leeftijd van drie maanden. De inenting beschermt het drie gedurende drie jaar. In veel landen is een vaccinatie tegen rabiës verplicht, anders mag de kat het land niet in.