Katten operatie

Katten operatie

Bij dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere voeren we elke week vele operaties uit. Het meerendeel van de operaties bestaat uit het castreren en steriliseren van dieren, deze zullen dan ook op deze pagina besproken worden. Andere operaties die veel gedaan worden zijn: tumoren verwijderen, vreemde voorwerpen uit maagdarmkanaal verwijderen, amputaties, hechten van grote wonden, blaasstenen verwijderen etc.

Een poes is vanaf haar vierde maand geslachtsrijp, een kater is dat vanaf zijn vijfde maand. Een poes wordt dan krols en is dat negen tot veertien dagen lang. De krolse periode vindt ongeveer een keer per maand plaats. Laat de kat dan vooral niet naar buiten gaan, want dan is de kans groot dat zij zwanger terugkomt. Een kater gaat een sterke territoriumdrift voelen en kan agressief gedrag vertonen. Als een krolse poes in de buurt is, kan hij erg gaan miauwen.

Door sterilisatie van de poes wordt zij niet meer krols. De castratie van de kater zorgt ervoor dat hij niet meer sproeit om zijn territorium af te bakenen. Bij Diergeneeskundig Centrum Almere hebben wij ruime ervaring in deze operaties. Wij nemen de operatie graag met je door en zorgen voor een goede nazorg voor jou en je kat. Tien dagen na de operatie willen wij de kat nog een keer zien voor wondcontrole. Deze controle is gratis.

Sterilisatie van de poes:
Om het krolse gedrag te voorkomen, kan vanaf de leeftijd van zes maanden de poes gesteriliseerd worden. Een andere manier dan een operatie is het geven van de poezenpil. Al raden wij dit ten zeerste af. De pil vergroot de kans op baarmoederontsteking, suikerziekte en melkkliertumoren op latere leeftijd.

Voordelen en nadelen:

  • De poes wordt niet meer krols, omdat de eierstokken zijn verwijderd.
  • Er is geen kans op dracht van kittens.
  • Er is een sterk verlaagde kans op baarmoederontsteking.
  • Er is een sterk verlaagde kans op melkkliertumoren. Deze zijn bijna altijd kwaadaardig bij de kat.

Medische nadelen zitten er niet of nauwelijks aan de sterilisatie.

De operatie:
Ervoor:
De avond voor de operatie mag de kat na 19.00 uur niet meer eten (wel water drinken). Op de dag van de operatie is de kat dan nuchter en zal ze niet misselijk worden van de narcose of braken. Op de dag van de operatie zal een dierenarts de poes lichamelijk onderzoeken en kijken of de kat gezond is. Ook wordt gecontroleerd of ze een goede ademhaling en hartslag heeft om de narcose te doorstaan.
Samen met de dierenarts of paraveterinair wordt een toestemmingsformulier met je doorgenomen. Met de ondertekening van dit formulier geef je toestemming voor de operatie en andere zaken zoals chippen, vaccineren, pre-anaestethisch bloedonderzoek en bloedtesten.
Een narcose brengt altijd risico’s met zich mee. Maar bij dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere gebruiken wij de meest veilige methode en hebben we alles bij de hand om de operatie zo veilig mogelijk te maken. Je kunt voor de operatie kiezen voor aanvullende maatregelen zodat de risico’s tot een minimum worden beperkt. Tijdens een pre-anaestethisch bloedonderzoek worden de orgaanfuncties gecontroleerd. De bloeduitslagen worden bewaard in de computer. Dit zijn belangrijke referentiewaarden waarmee toekomstige bloedonderzoeken vergeleken kunnen worden. Een extra optie is het infuus. Via een infuus kan de bloeddruk op peil worden gehouden. En in het geval van bloedverlies kan dit snel worden aangevuld. Ook herstellen katten met een infuus sneller.
Tijdens:
De poes wordt afgedekt met een steriele doek. Achter de navel wordt een klein sneetje gemaakt waardoor de buikholte wordt geopend en de baarmoeder naar buiten wordt gebracht. De eierstokken die vastzitten aan de baarmoeder worden afgebonden met oplosbaar hechtmateriaal en verwijderd. Na deze ingreep wordt de buikholte weer gesloten. De onderhuid wordt gehecht en als laatste wordt de huid onderhuids gehecht. Dit betekent dat er geen hechtmateriaal aan de buitenkant zit. Na de operatie is er van de ingreep bijna niets meer te zien en kan de poes er ook niet meer bij. De wond wordt afgedekt met een beschermend laagje om bacteriën en vuil geen kans te geven.

Erna:
Na de operatie wordt de kat in een opnamehokje gelegd onder een kleed met een warme kruik. Hier kan ze rustig en onder toezicht wakker worden.
Aan het einde van de dag en als ze goed wakker is, mag ze weer mee naar huis. Voor een goede genezing en om te voorkomen dat de kat pijn heeft, krijg je pijnstillers mee. Ook krijg je een nazorgformulier mee waarop de hele ingreep nog eens uitgelegd wordt.

Castratie van de kater:
Als een kater geslachtsrijp wordt, kan zijn gedrag erg veranderen. Hij kan een sterke territoriumdrift voelen, minder aanhankelijk zijn, vaak weg van huis zijn en agressief gedrag vertonen. Vanaf de zesde maand kan de kater gecastreerd worden. Wanneer de kater op een eerdere leeftijd begint met sproeien om zijn territorium af te bakenen, is het verstandig hem direct te laten helpen. Daarmee verklein je de kans dat de kat dit gedrag blijft vertonen.
voordelen en nadelen
Het grote voordeel is dat de kat rustiger wordt en dat hij minder dominant gedrag zal vertonen. Medische nadelen zitten er niet of nauwelijks aan de castratie.

De operatie:
Ervoor:
De  avond voor de operatie mag de kater na 19.00 uur niet meer eten (wel water drinken). Op de dag van de operatie is de kater nuchter en zal hij niet misselijk worden van de narcose of braken. Op de dag van de operatie zal een dierenarts de kat lichamelijk onderzoeken en kijken of de kat gezond is. Ook wordt gecontroleerd of hij een goede ademhaling en hartslag heeft om de narcose te doorstaan.
Samen met de dierenarts of paraveterinair wordt een toestemmingsformulier met je doorgenomen. Met de ondertekening van dit formulier geef je toestemming voor de operatie en andere zaken zoals chippen, vaccineren, pre-anaesthetisch bloedonderzoek en bloedtesten.
Een narcose brengt altijd risico’s met zich mee. Maar bij Diergeneeskundig Centrum Almere gebruiken wij de meest veilige methode en hebben we alles bij de hand om de operatie zo veilig mogelijk te maken. Je kunt voor de operatie kiezen voor aanvullende maatregelen zodat de risico’s tot een minimum worden beperkt. Tijdens een pre-anaestethisch bloedonderzoek worden de orgaanfuncties gecontroleerd. De bloeduitslagen worden bewaard in de computer. Dit zijn belangrijke referentiewaarden waarmee toekomstige bloedonderzoeken vergeleken kunnen worden. Een extra optie is het infuus. Via een infuus kan de bloeddruk op peil worden gehouden. En in het geval van bloedverlies kan dit snel worden aangevuld. Ook herstellen katten met een infuus sneller.
Tijdens:
Door een kleine snede in beide balzakken worden de zaadstrengen van de kater doorgesneden en de testikels verwijderd. Bij het afknopen van het bloedvat wordt geen draad gebruikt. Met behulp van de zaadstreng wordt de knoop gemaakt. De wondjes blijven na de operatie  open, omdat dit minder complicaties met zich meebrengt. Hierdoor verloopt het geneesproces ook sneller.
Erna:
Na de operatie wordt de kat in een opnamehokje gelegd onder een kleed met een warme kruik. Hier kan hij rustig en onder toezicht wakker worden.
Aan het einde van de dag en als hij goed wakker is, mag hij weer mee naar huis. Je krijgt een nazorgformulier meer waarop de hele ingreep nog eens uitgelegd wordt.