Huisvesting voor knaagdieren

Cavia’s:
Kies voor de cavia een plaats waar geen tocht is. Pas ook op dat de kooi niet in de volle zon komt te staan. En zorg dat de kooi goed geventileerd is. Cavia’s verstoppen zich graag in een huisje. Op de bodem kun je zaagsel leggen. De cavia heeft altijd vers water en voldoende hooi nodig.

Hamsters:
Hamsters leven het liefste alleen. Omdat hamsters veel lopen  moet de kooi ruim genoeg zijn (bodem van 60 x 30cm). Hamsters zijn geen goede klimmers, dus liever geen verdiepingen in de kooi. Een groot looprad (gesloten, dus zonder spijltjes) mag zeker niet ontbreken. Kijk uit met plastic buizen, deze zijn vaak erg moeilijk schoon te maken.
Als bodembedekking kunnen witte houtvezel of beuksnippers gebruikt worden. Verder is het voor de hamster erg prettig als hij een nestje kan bouwen van bv papier of hooi en een huisje hiervoor heeft.

Ratten:
Ratten kunnen in groepen van 2 of meer gehouden worden, kijk wel uit met mannetjes en vrouwtjes want ze kunnen zich snel voortplanten!
De kooi moet groot en hoog genoeg zijn, een minimum voor 2 ratten is een kooi van 80cm lengte en 40cm breedte en diepte. Traliekooien ventileren beter dan gesloten kooien, echter de kooi moet goed tochtvrij staan. Als bodembedekking kunnen stofvrije houtsnippers gebruikt worden. Ratten hebben erg gevoelige luchtwegen, de kooi moet dan ook dagelijks verschoond en geventileerd worden.
Ratten zijn erg speelse beestjes, zorg voor veel afleiding in de kooi als: klimrekjes, zitplankjes, knaagstokjes, wc-rolletjes, voederballen, buizen etc. Als slaapplaats kunnen hangmatjes, huisjes, omgekeerde bloempotten ed gebruikt worden.

Chinchilla’s:
Chinchilla’s leven het liefst in een groep. Qua samenstelling kan het beste gekozen worden uit een groep van alleen vrouwtjes of alleen bokjes.
Van belang is dat de chinchillakooi groot en hoog genoeg is: minimaal 120cm hoog en 60cm breed en diep. Chinchilla’s klauteren graag, in de kooi kunnen op meerdere hoogten zitplankjes aangebracht worden. Als bodembedekking kunnen zaagsel of houtsnippers gebruikt worden. Verder kan op een van de lagere zitplankjes een slaaphuisje neergezet worden.
Erg belangrijk voor de vachtverzorging van chinchilla’s is hun dagelijkse zandbad: hiervoor kan een schaal op de bodem van de kooi geplaatst worden en gevuld met speciaal chinchillazand.