Hond mee op vakantie

Als je op vakantie gaat, kunt je je hond bij familie of kennissen onderbrengen, naar een pension brengen of meenemen naar het vakantieadres. Zorg er wel voor dat de tijdelijke verzorgers over de contactgegevens van de behandelend dierenarts en dierenkliniek beschikken. Als je de hond meeneemt op vakantie, zorg er dan voor dat je zelf de contactgegevens van de dierenarts bij je hebt.

Bij familie of kennissen
Als je de hond naar familie of kennissen brengt, is het belangrijk dat zij op de hoogte worden gebracht van de dagelijkse routine van de hond. Wat voor voeding moet gegeven worden, wanneer met de hond worden uitgelaten en hoe vaak, slikt de hond medicijnen en hoe zit de hond in elkaar? Laat ook informatie achter over de behandelend dierenarts en dierenkliniek. Mocht er tijdens jouw afwezigheid iets met de hond gebeuren, dan kan de dierenarts direct worden geraadpleegd.
Indien op het logeeradres veel andere honden zijn is een kennelhoest enting ook aan te raden. Kennelhoest gaat vaak als een lopend vuurtje rond, 1 hond kan snel veel andere honden besmetten. Kennelhoest begint meestal met een onschuldige hoest maar kan eindigen in zware longontstekingen en bronchitis.

 

In een pension
Als je de hond naar een pension brengt, wilt je er zeker van zijn dat je trouwe viervoeter genoeg tijd en aandacht krijgt. Daarom raadt onze dierenkliniek je aan om van tevoren enkele pensions te bezoeken en te controleren. Met de medewerkers van het pension kun je ook de juiste voorzorgsmaatregelen doornemen voordat je jouw hond naar het pension brengt.
Sommige pensions geven de honden hun eigen voedsel. Honden kunnen echter heftig reageren als ze plotseling ander voer krijgen. Daarom adviseren wij dat je de eigen voeding van de hond aan het pension geeft.
Als een hond enige tijd gaat verblijven in een pension, is het verstandig dat hij of zij is gevaccineerd. Het gaat hierbij om de zogenaamde cocktailenting. Deze vaccinatie beschermt tegen de ziekten parvo, ziekte van Weil, hondenziekte en hepatitis. Een inenting tegen kennelhoest is ook raadzaam en bij de meeste pensions gelukkig verplicht (aangezien dit een erg besmettelijke ziekte is). Bij dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere raden onze dierenartsen u al aan om  uw hond hier  jaarlijks voor in te enten omdat uw hond ook op straat door andere honden besmet kan worden met kennelhoest. Omdat in een pension veel honden aanwezig zijn, is het ook belangrijk je hond tegen vlooien en wormen te behandelen.
Pensions hebben het tijdens de vakantieperiode razend druk, daarom is het verstandig ruim van tevoren een plaats voor je hond te reserveren.

Mee op vakantie
Elk land heeft zijn eigen regels met betrekking tot het meenemen van dieren. Maar er is één vaste regel die voor elk land geldt en dat is dat je hond ingeënt moet zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Meestal moet deze vaccinatie drie weken voor de reis worden gebeuren, maar dit verschilt per land. Bij dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere kun je te allen tijde vragen welke regels gelden voor welk land.

De reis zelf kan voor een hond erg stressvol zijn. Voorkom oververhitting van de hond door de ramen te blinderen. Zorg er ook voor dat je voor de hond voldoende en vers drinkwater mee hebt. Als je hond wagenziek wordt van autorijden, kun je de hond tabletjes tegen misselijkheid geven. Deze zijn verkrijgbaar bij onze dierenkliniek. Als je met het vliegtuig reist, is het belangrijk dat je met de vliegmaatschappij contact opneemt voor de vervoerseisen.
In andere landen kan je hond last krijgen van gevaarlijke parasieten. Bij dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere zijn middelen verkrijgbaar die de hond beschermen tegen deze parasieten. De algemene tip is dat je je bij de dierenarts goed moet laten informeren als je je hond meeneemt op reis.

Lees hier meer over gevaarlijke parasieten en ziekten in Zuid Europa