Gebitsproblemen bij honden

Het is een schokkend cijfer: 80% van de honden ouder dan drie jaar heeft gebitsproblemen. Vaak veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Beiden zorgen voor ontstoken tandvlees. Dit kan weer leiden tot stank uit de bek, het verlies van tanden en kiezen, maar ook tot ontstekingen aan organen. Daarnaast heeft de hond natuurlijk veel pijn en ongemak van het ontstoken tandvlees en eventueel loszittende tanden. Echter laten zij daar meestal niks van merken. Indien tandplak en tandsteen op tijd verwijderd wordt, is de kans vele malen kleiner dat er tanden getrokken moeten worden omdat ze rot zijn.
Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich constant op de tanden en kiezen vormt. Het bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Als tandplak niet op tijd wordt verwijderd, verkalkt het tot tandsteen. Gebitsproblemen bij je hond kun je voorkomen door dagelijkse verzorging, zoals speciale voeding, tanden poetsen, tandreinigende tussendoortjes of een oplossing met bacterieremmende werking. Onze dierenartsen en dierenarts assistenten bespreken samen met jou wat de beste aanpak is voor het gebit van jouw hond, en welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden.

Voeding

Bij dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere vind je speciale voeding waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het zeer effectief tandplak en –steen tegengaat. Door de grootte en vorm van de brokken moet de hond kauwen om het te eten. Een speciale vezelmatrix gaat verkruimelen tegen. De brok omgeeft als het ware de tand voordat het breekt. De vezels vegen het tandoppervlak schoon.
Het verlaagde eiwitgehalte beperkt de vorming van tandplak. Een verlaagd calciumgehalte beperkt de vorming van tandplak tot tandsteen. Ook beperken de brokken het ontstaan en de vooruitgang van tandvleesontstekingen.

Hills t/d brokken gaan tandplak tegen!

Tanden poetsen

Een tandenborstel en een beetje water. Meer is er niet nodig. Als honden als op jonge leeftijd gewend raken met tanden poetsen, dan staan zij dit voor de rest van hun leven toe. Door dagelijks de tanden te poetsen blijven de tanden gezond en krijgen tandplak en –steen geen kans.

Tandreinigende tussendoortjes

Een ander hulpmiddel voor gezonde tanden en kiezen is het tandreinigende tussendoortje. Een speciaal ontwikkelde kauwstaaf gaat de vorming van tandplak en –steen tegen en bestrijdt een slechte adem bij dagelijks gebruik.

Oplossing met bacterieremmende werking

Het product Vet Aquadent, verkrijgbaar bij dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere, is een smakelijke oplossing bij de bestrijding van tandplak, -steen en een slechte adem. Het is een eenvoudige manier van het voorkomen van gebitsproblemen.

Tandsteen

Eenmaal gevormd tandsteen is met bovenstaande middelen niet op te lossen. Een ultrasoon reinigingsapparaat dat door hoge frequente trillingen het tandsteen verwijderd is dan de enige oplossing. De hond moet daar wel voor onder narcose worden gebracht.

Thuischeck voor gebitsproblemen

Heeft jou huisdier een gebitsprobleem? Klik hier voor de thuistest.