Allergieën

Honden kunnen net als mensen chronische allergische huidklachten hebben. Bij de hond bestaan deze klachten uit jeuk (veel likken en krabben en bijten) en huidafwijkingen als korstjes, rode plekjes, kaalheid en bultjes. De plek van deze allergische huidklachten zit vaak in de liezen, de oren, de ogen, de oksels, tussen de tenen en rond de bek.

Een hond kan zowel allergisch zijn voer het voer als voor ´stofjes´ uit de omgeving: pollen, mijten, huidschilfers van andere dieren en mensen etc. In het eerste geval spreken we van voedselallergie, in het tweede geval van atopie. Bij voedselallergie zien we vaak dat de jeukklachten het gehele jaar door aanwezig zijn, bij atopie zijn ze vaker ‘seizoensgebonden’: verergering van de jeuk bv in de lente als er meer pollen zijn.

 

Ook zijn bepaalde rassen gevoeliger voor het ontwikkelen van atopieen dan andere rassen, zoals oa de west highland white terrier, jack russel terrier, Duitse Herder, Boxer, Bull terrier en de poedel.

Om voedselallergie aan te tonen of juist uit te sluiten wordt de hond eerst 6 tot 8 weken op een speciaal hypoallergeen dieet gezet. Indien de huid van de hond eerst hiermee verbeterd en de jeukklachten terugkomen nadat de hond het ‘oude voer’ weer krijgt, spreken we van voedselallergie.
Indien er geen enkele verbetering van de huid met het hypoallergene dieet wordt gezien dan blijft atopie over: de hond is allergisch voor ‘iets’ uit de omgeving. Het is niet altijd zo zwart-wit, er zijn ook honden die zowel een voedselallergie als een atopie hebben!

Om erachter te komen voor welke stofjes uit de omgeving (deze stofjes noemen we allergenen) de hond atopisch is zijn 2 testen nodig: de serumtest en de intradermale huidtest. Deze testen dienen beiden te worden uitgevoerd naast elkaar, alleen een serum of alleen een huidtest is onvoldoende betrouwbaar en geeft te weinig informatie voor de daarop volgende therapie.
Voor beide testen wordt gekeken naar allergenen (dus de stofjes waar de hond allergisch op reageert) die veel in Nederland in de omgeving voorkomen: kruidenpollen, graspollen, mijten (huisstof/hooimijt ed), huidschilfers kat etc.

De serumtest:
Hiervoor wordt bloed afgenomen van de hond en opgestuurd naar het laboratorium. Daar wordt gekeken hoeveel afweerstofjes er tegen bepaalde allergenen aanwezig zijn in het bloed. Zijn er heel veel afweerstofjes aanwezig tegen een bepaald allergeen dan is de hond voor dit stofje atopisch.

De intradermale huidtest:

Hierbij worden 23 onderhuidse injecties op de flank van de hond gezet onder een licht roesje. In de injecties zitten de verschillende allergenen. Twintig minuten na de injecties worden de injectieplaatsen op de huid afgelezen: indien er grotere bultjes ontstaan dan betekent dat dat de hond op dit bepaalde allergeen atopisch reageert.

De uitslagen van de serumtest en de huidtest overlappen elkaar vaak grotendeels, maar regelmatig zien we ook dat of bij de huidtest of bij de bloedtest een extra positieve uitslag (dus een groot bultje in de huid of veel afweerstofjes in het bloed) voor een allergeen zit. Al deze uitslagen worden verzameld en elk allergeen waarop gereageerd is of via het bloed of via de huid wordt meegenomen in de behandeling.

De desensibilisatie therapie:
Om de hond minder gevoelig te maken voor de allergenen waarvoor hij atopisch is worden de positieve allergenen uit de testen verzameld en in een injectiepotje gestopt. De hond wordt hiermee volgens een bepaald schema geinjecteerd (1x per 2 weken in het begin, later 1x per maand). In het begin krijgt de hond een hele kleine dosis, later wordt dit opgebouwd, om ze de hond als het ware minder gevoelig te maken voor deze allergenen. De duur van de behandeling eist wel wat van het geduld van de eigenaar: pas na 7-8 maanden kan het effect goed beoordeeld worden en de therapie is vaak levenslang! Bij aanvang van de therapie, als de hond nog erg veel jeukklachten heeft, kunnen we ondersteunen met speciale medicatie tegen de jeuk.
Bij ongeveer 70% van de behandelde honden zien we een goed resultaat: de jeuk en huidklachten nemen aanzienlijk af.

Let wel: een atopische hond zal nooit helemaal van de klachten afkomen, vaak krijgt de hond toch nog opflikkeringen van de jeuk in bepaalde seizoenen als er erg veel allergenen in de lucht aanwezig zijn. Samen met jou wordt dan bekeken hoe je hond dan zo goed mogelijk behandeld kan worden zodat hij zich weer prettig en jeukvrij voelt.