Grasaren bij hond en kat

Grasaren bij hond en kat

Als wild gras gaat bloeien ontstaan grasaren. Eerst zijn grasaren groen, en zodra ze uitdrogen worden ze geel van kleur en vallen ze uit elkaar in losse zaden. Aan de zaden zitten kleine weerhaakjes. Met de weerhaakjes blijven de zaden in de vacht van dieren zitten en zo over grotere afstand getransporteerd te worden. Dat is een slim transportmechanisme. Echter zorgen grasaren voor grote problemen bij onze huisdieren. Grasaren kunnen in oren, ogen en neusgangen terecht komen en daar voor ernstige ontstekingen zorgen. In bepaalde gevallen kunnen grasaren ook door de huid dringen en voor abcessen zorgen. Dit zien we o.a. aan het hoofd, hals en tussen de tenen. Grasaren hebben ook de neiging om door het lichaam te ‘zwerven’. Door de weerhaakjes bewegen ze door het lichaam heen. Zo zijn er ook dieren bekend die grasaren hebben opgegeten en die na verloop van tijd weer via de huid van de flank naar buiten zijn gekomen. Tijdens het zwerven kunnen grasaren allerlei lichamelijke problemen veroorzaken.

Foto: Abces met grasaar.
Foto: Abces met grasaar.

Voorkom dat uw hond of kat door velden met grasaren loopt. Mochten er verschijnselen optreden zoals plotseling heftig niezen, schudden met de kop, knijpen met het oog of het ontstaan van een zwelling in de huid, kom dan zo snel mogelijk naar onze kliniek. Vaak kunnen we de grasaar dan verwijderen voordat er grote problemen ontstaan.

Oog met grasaar
Foto: Dichtgeknepen oog met grasaar.

Extra gevaarlijk zijn grasaren die in het oog terecht komen. In eerste instantie zal het dier continu met het oog gaan knijpen als gevolg van de irritatie. Indien een dier dergelijke verschijnselen vertoont is het zaak om direct naar de dierenarts te gaan. Als de grasaar niet snel verwijderd wordt zal ook het hoornvlies van het oog aangetast worden. In ernstige gevallen kan het hoornvlies geperforeerd raken en kan het oog zelfs verloren gaan.