Grasaren bij hond en kat

Grasaren bij hond en kat

In de lente en zomer komen alle bloemen en planten weer tot bloei. Als wild gras tot bloei komt ontstaan er grasaren. Deze grasaren kunnen een groot gevaar vormen voor uw huisdier. Zeker honden en katten lopen het risico in contact te komen met een grasaar tijdens de zomermaanden. Over het algemeen moet u bij de symptomen direct contact opnemen met de dierenarts, om erger te voorkomen.

Wat is een grasaar?

grasarenGrasaren, ook wel kruipers genoemd, ontstaan doordat wild gras gaat bloeien. In feite zijn het de zaden van het gras. Eerst zijn grasaren groen en zodra ze uitdrogen, krijgen ze de bekende gele kleur en vallen ze uit elkaar in losse zaden. Deze zaden blijven dan achter op de grond of in het hoge gras. De zaden bevatten kleine weerhaakjes, waardoor ze in de vacht of huid van uw huisdier blijven zitten. Zo kunnen ze over grote afstanden getransporteerd worden. De weerhaakjes zijn dus eigenlijk een slim transportmechanisme, maar daardoor zorgen ze wel voor grote lichamelijke problemen bij honden, katten en andere huisdieren.

Wat zijn de gevaren van grasaren?

Door de weerhaakjes blijven grasaren aan de vacht van uw huisdier hangen. Ze kunnen echter ook in oren, ogen en neusgangen terechtkomen en zelfs de huid binnendringen. Vandaar de naam inkruipers. Afhankelijk van de positie van de grasaren verschillen de symptomen en de mate van gevaar, hoewel ze over het algemeen leiden tot ontstekingen.

Grasaren in het oog

grasaar in oog bij katHet is het gevaarlijkst voor uw hond of kat als een grasaar in het oog terecht komt. In eerste instantie zal het dier continu met het oog gaan knijpen, als gevolg van de irritatie. Na verloop van tijd tast de grasaar ook het hoornvlies aan. In ernstige gevallen kan het hoornvlies geperforeerd raken en kan zelfs het oog verloren gaan. Het is daarom belangrijk dat u bij de eerste symptomen direct langs de dierenarts gaat om erger te voorkomen. Het is mogelijk dat u niet direct de zaden of aren ziet zitten, terwijl uw huisdier wel klachten vertoont. In dit geval kunnen de zaden al achter het ooglid zijn gekomen. De dierenarts verwijdert de zaden en aren met een speciale pincet of door een operatie.

Grasaren in het oor

Als de grasaar in het oor van uw hond of kat komt begint het dier veel met de kop te schudden of tegen objecten aan te wrijven. Vooral dieren met grotere, hangende oren lopen een risico om grasaren in het oor te krijgen. Het is van groot belang dat u bij de eerste symptomen naar de dierenarts gaat, om erger te voorkomen. Door middel van de weerhaakjes gaat de grasaar steeds verder de gehoorgang in en dringt uiteindelijk zelfs door het trommelvlies. Dit wilt u natuurlijk zien te voorkomen. De dierenarts verwijdert de zaden of aren door middel van een kleine tang, hiervoor is soms een roesje nodig.

Grasaren in de huid

abces met grasaarZoals gezegd kunnen grasaren ook de huid binnendringen. Vooral tussen de tenen is de kans groot dat dit gebeurt. Uw hond of kat zal dan flink gaan krabben of likken aan de plek waar de grasaar het lichaam is binnengedrongen. Na verloop van tijd zwelt de huid op en ontstaat er een ontsteking, eventueel met een abces. U kunt zelf voorzichtig de grasaar verwijderen als hij nog goed zichtbaar is of niet volledig onder de huid zit. Het is hierbij belangrijk dat u voorzichtig bent en goed controleert of er geen weerhaakjes in de huid achterblijven.

Preventie van grasaren bij uw huisdier

Om te voorkomen dat uw huisdier in contact komt met grasaren is het verstandig om te voorkomen dat uw hond of kat door het hoge gras loopt. Dit is uiteraard niet altijd mogelijk. Daarom is het belangrijk om in de zomermaanden na iedere wandeling uw hond te controleren op grasaren (en teken). Het helpt als uw hond of kat een korte vacht heeft. Zo merkt u de grasaren makkelijker op.

Neem bij twijfel contact op

Heeft u het idee dat uw huisdier last heeft van grasaren? Neem het zekere voor het onzekere en neem direct contact op met de dierenarts. Wij zijn telefonisch te bereiken via 036 521 4874 en u kunt ook direct online een afspraak maken.

Maak een afspraak