Goede huisvesting voor vogels

Huisvesting Papegaaien en Parkieten:
Het belangrijkste aan de vogelkooi is dat deze groot genoeg moet zijn zodat de vogel zijn vleugels kan uitslaan zonder de wanden te raken. Tevens moet de vogel op en neer kunnen vliegen. Voor elke vogelkooi geldt: hoe groter hoe beter. De minimale afmetingen voor een papegaaienkooi zijn 70 x 70cm bij 1 meter hoogte, en voor een parkietenkooi 40 x 35cm bij 55cm hoogte. Belangrijk is ook dat de kooi rechthoekig en niet rond is, omdat de vogel hierin geen duidelijk beeld van de begrenzing krijgt.

De tralies moeten in horizontale richting verlopen, zodat de vogel goed kan klimmen in de kooi.
In de kooi moeten voldoende stokken hangen, minimaal 3 stuks. Deze stokken moeten zo dik zijn dat de tenen van de vogel de stok voor tweederde deel kunnen omvatten, op deze manier slijten de nagels goed af.  Gebruik ook stokken van verschillende diameter, op deze manier krijgt de vogel een goede afwisseling in druk op het voetbed.
Als bodembedekking kan een krant, corbo, schelpenzand, zeoliet of beukensnippers gebruikt worden. Voor alle materialen geldt: regelmatig schoonmaken om bacteriegroei te voorkomen. Pas wel op met kranten, als de vogel continu hiermee blijft spelen dan krijgt hij teveel inkt binnen.
Verder is de beste plek voor de kooi in de huiskamer, met de achterzijde tegen de muur aan, op een tochtvrije plek. Kromsnaveligen zijn erg sociale vogels, ze hebben veel aandacht nodig van de eigenaar en indien mogelijk een soortgenoot!

Speeltjes:
Papegaaien en parkieten zijn gek op speeltjes, echter let wel altijd de veiligheid van de vogel hiermee. Speeltjes met lood of zink erin verwerkt zijn giftig voor de vogel. Het beste zijn de speeltjes van RVS of aluminium. Hard plastic kan ook, echter moet het plastic wel zo stevig zijn dat de vogel er geen stukjes vanaf kan bijten en kan opeten.
Kijk ook uit met speeltjes als touwen met lussen: hierin kan de vogel verstrikt raken en zichzelf ophangen of van stress in doodgaan.

Ideeën voor speeltjes:

  • verse tak van een wilg of fruitboom, evt met wat blaadjes er nog aan
  • speelgoed waaraan de vogel kan zitten, hangen of slingeren (schommels ed)
  • speeltjes waarin je iets lekkers kunt verstoppen voor de vogel
  • speelgoed dat geluid maakt (bv een bel)

Spiegels kunnen voor verschillende reacties zorgen, bij veel papegaaien en parkieten gaat het goed, echter bij sommigen geeft het wel problemen. De vogel heeft niet door dat hij naar zijn eigen spiegelbeeld kijkt, en denkt dat er een andere vogel is. Hierdoor kan je vogel gestresst, agressief of opgewonden van raken met alle gevolgen van dien (vaak verenpikken!).

Kortwieken:
Veel papegaai-eigenaren kiezen ervoor om hun vogel te kortwieken. Kortwieken is het bijknippen van de vleugels op zodanige manier dat de vogel niet meer einden weg kan vliegen maar hooguit een paar meter kan fladderen. Het is een pijnloze methode voor de vogel.
Op deze manier wordt voorkomen dat de vogel wegvliegt of bv tegen ramen opvliegt. In veel gevallen kan de vogel zo gelijk meer vrijheid geboden worden omdat hij niet meer per se in zijn kooi hoeft te blijven.

Huisvesting Kanaries:
Als minimale afmeting voor een kanariekooi geldt een RVS kooi van 50 x 30 x 40cm.
De kooi moet tochtvrij (niet voor raam) en niet naast de verwarming (anders kunnen problemen met de rui ontstaan) staan. Zet de kooi ook niet in de keuken: indien je met tefal pannen kookt kan de kanarie hierdoor vergiftigd worden.
Als bodembedekking kan schelpenzand gebruikt worden, de kanarie eet hier tevens van om zo voldoende mineralen en kalk binnen te krijgen en voor een goede spijsvertering van het maagdarmkanaal. Verder kunnen ook houtsnippers voor de bodem gebruikt worden, het grit moet dan apart aangeboden worden.
In de kooi moeten stokjes hangen voor de kanarie om op te zitten, deze moeten zo groot in diameter zijn dat de vogel deze net niet kan omvatten met zijn tenen. Verder mogen ze niet te glad zijn om afglijden te voorkomen, en dienen de stokjes verschillende dikten te hebben om zo drukplekken te voorkomen.

Kanaries nemen graag een bad, hiervoor kan een grote drinkbak onderin de kooi worden gezet. Ivm de hygiëne (bacteriegroei op natte bodem) moet het bakje na het badderen gelijk weer weggehaald worden.
Net als papegaaien en parkieten houden ook kanaries veel van spelen, met schommeltjes, ladders, touwen, balletjes etc kunnen kanaries zich prima vermaken! Een kanarie is een heel sociaal beestje, hij zit graag samen met andere soortgenoten.