Gezonde voeding voor vogels

Voeding Papegaaien en Parkieten:
Het beste dieet voor de kromsnavelige is een pellet-dieet: een pellet is een brokje waarin alle voedingsstoffen, mineralen en vitaminen aanwezig zijn die vogels volgens onderzoek nodig hebben.
Waarom pellets en geen zaadmengsel? De meeste papegaaien en parkieten zijn erg kritische eters: alleen de lekere zaadjes (zoals zonnenbloemzaden) worden eruit gepikt, de rest blijft vaak liggen. Op deze manier zal de vogel te weinig van bepaalde voedingsstoffen, mineralen ed binnen krijgen en op den duur deficienties ontwikkelen met als gevolg verminderde weerstand, nierfalen, leververvetting of botafwijkingen tgv vitamine- en calciumtekorten.
Ook een dieet met voldoende groenten, fruit, zaden en eimengsel is vrijwel altijd ontoereikend, omdat vogels vaak het vertikken om een bepaalde groente te eten of een bepaald zaadje. Met pellet-voeding voorkom je deze problemen  dus. Uiteraard mogen naast de pellets wel groenten, fruit ebn overig lekkers  aangeboden worden, mits de hoofdmaaltijd maar uit de pellets bestaat.
Diverse merken van pelletvoedingen zijn Nutribird, Harrison bird food en Bingo.
Naast de voeding heeft de kromsnavelige ook grit en maagkiezels nodig, voor extra calcium en bevordering van de spijsvertering. Geef nooit avocado aan uw kromsnavelige, dit is erg giftig voor de vogel!

Voeding Kanaries:
Net als voor de kromsnaveligen bestaat er tegenwoordig ook een pelletvoeding voor kanaries (nutribird, Bingo). Want ook kanaries hebben hun voorkeuren voor de bepaalde zaden en groenten/fruit, waardoor een deel van het zaadmengsel en het groenvoer niet gegeten wordt en de kanarie dus deficiënties van mineralen, vitaminen en voedingsstoffen kan krijgen met alle gevolgen van dien. Net als voor de kromsnaveligen geldt ook voor de kanarie dat avocado erg giftig is