Gezonde voeding voor uw konijn

Goede voeding is de hoeksteen in het leven van een gezond konijn. Konijnen zijn erg selectieve eters: ze weten prima de lekkere zaadjes uit het brokken mengsel te halen en de saaie gezonde staafjes te laten liggen! Echter: om geen tekorten aan vitaminen en mineralen te krijgen is het erg belangrijk dat je konijn alles op eet! Om tekorten te voorkomen raden wij altijd aan om je konijn te voeren met pellets (=1 soort gezonde brokjes) ipv brok mengsels, zodat uw konijn niet meer kan selecteren.
Daarnaast mag een konijn niet meer dan een heel klein handje per dag (25 gram droogvoer per kilogram lichaamsgewicht per dag ) aan brokjes krijgen, de rest van zijn dieet moet voornamelijk uit hooi bestaan. In hooi zitten erg veel ruwe vezels, deze zijn essentieel voor een goede gezondheid van de darmen. Bij konijnen die te weinig ruwvoer krijgen zien we erg vaak stinkende plakpoep onder de staart zitten, omdat de te zachte ontlasting vast blijft plakken. Met kruidenhooi altijd uitkijken: sommige typen kruidenhooi bevatten erg veel calcium waardoor blaasgruis en stenen zich weer kunnen ontwikkelen.
Uiteraard mag je konijn voor de afwisseling en vooral het lekkere natuurlijk ook af en toe wat groenvoer hebben als bv andijvie, wortels, maar: met mate!

Likstenen raden wij je als dierenarts sterk af: in likstenen zitten erg veel mineralen, deze kunnen weer neerslaan in de blaas en daar kristallen vormen en soms zelfs blaasstenen!

Geschikte groenten:
Broccoli, andijvie, witlof, paardenbloemen, boerenkool, wortel en loof, paksoi, peterselie (weinig), selderie (takje), weegbree, waterkers, basilicum.

Niet geschikte groenten:
Aardappel en aardappelschillen, komkommer, sla, tomaat, ui, knoflook, bonen en erwten, kool (behalve boerenkool), rabarber (dodelijk!), bieslook, prei.