Gebitsproblemen bij knaagdieren

Als een knaagdier kwijlt of niet meer wil eten, kan het zijn dat de diertje gebitsproblemen heeft.

De tanden en kiezen van een knaagdier groeien met 2 mm per week! Gelukkig slijten de tanden op elkaar af. Maar als er problemen zijn met de stand van de tanden of met de ontwikkeling van de tanden en kiezen, dan is het goed mogelijk dat deze niet meer goed afslijten. Zo ontstaan zogenaamde olifantstanden en haken op de kiezen.

Door de haken en doorgegroeide tanden kunnen knaagdieren niet meer goed eten. Soms vormen de kiezen in de onderkaak een soort brug over de tanden waardoor het dier niet meer kan slikken. Daardoor gaan knaagdieren kwijlen. De kiezen in de bovenkaak groeien meestal richting de wang en kunnen lelijke wonden veroorzaken. Eten wordt dan erg pijnlijk.
Hamster hebben nogal eens de neiging om vanalles in hun wangzakken te proppen. Soms kunnen zo scherpe voorwerpen (spelden, zaagsel stukje) door de wangzakken heenprikken richting bekje of naar buiten. In beide gevallen geeft dit pijn en minder eten tot gevolg.

 

Zodra je merkt dat je knaagdier minder of niet meer eet, is het verstandig een afspraak te maken bij dierenkliniek Diergeneeskundig Centrum Almere. Met een speciaal kijkertje gaat de arts de tanden van het knaagdier onderzoeken