Gebit hond

Gebit hond

Informatie van gezondheidstips tot veelvoorkomende gebitsproblemen

Net als bij mensen is de gezondheid van het gebit een belangrijke factor in de algemene gezondheid van de hond. Ook al hebben honden over het algemeen een sterk gebit, dat bedoeld is om stukken vlees van botten af te scheuren, ze hebben menselijke hulp nodig om gebitsproblemen te voorkomen. Op deze pagina leest u alles over het gebit van honden.

Waaruit bestaat het gebit van een hond?

Over het algemeen is het gebit van alle hondensoorten vrijwel hetzelfde. Honden hebben hoektanden, snijtanden en kiezen. Deze drie soorten tanden hebben ieder een eigen specifieke functie en kwamen voornamelijk van pas toen honden nog in het wild leefden. Dit is nog steeds te zien bij wolven. De hoektanden werden gebruikt om een prooi te doden en grote stukken vlees van het lichaam af te scheuren. De snijtanden dienden om stukjes vlees van de botten af te halen en de kiezen dienden vooral ter ondersteuning. Verschillen tussen het gebit van honden ontstaan vooral door de vorm van de schedel. De schedelvorm heeft ook invloed op de kans op gebitsproblemen!

Symptomen van gebitsproblemen

Hoewel sommige tandproblemen meteen duidelijk zijn, zoals een gebroken tand, is het mogelijk dat bepaalde gebitsproblemen pas veel later aan het licht komen. Er zijn echter wel een aantal symptomen die wijzen op (beginnende) gebitsproblemen.

Slechte adem

Een hond hoort uit zijn mond te ruiken. Afwijkende geuren worden veroorzaakt door bacteriën en etensresten die op het ruwe tandsteen achterblijven. Daarnaast kan het een indicatie zijn van rotte kiezen. Deze veroorzaken namelijk ook een onaangename geur.

Gele aanslag op de tanden

De gele aanslag op de tanden en kiezen is tandsteen. Op het gebit van elk mens en dier vormt zich tandsteen. De mate van tandsteenvorming is afhankelijk van allerlei factoren zoals de stand van het gebit, manier van kauwen, speekselkwaliteit en voeding. Indien er zich gele aanslag op de tanden gevormd heeft kan dit niet meer weggepoetst worden en moet er een gebitsbehandeling aan te pas komen om erger te voorkomen.

Krabben aan de mond

Honden die met hun poten krabben aan de mond of met de mond langs muren en kleden schuren doen dat meestal omdat ze pijn hebben aan het gebit. Ziet u dat uw hond meer dan normaal aan de mond krabt of schuurt, laat dan meteen het gebit controleren bij een dierenarts!

Verandering in kauwgedrag

Wanneer kiezen pijn doen zal een hond niet meer met deze kiezen kauwen. Vaak ziet u dieren met een gebitsprobleem aan één kant kauwen. Ze houden dan hun kop wat scheef tijdens het eten. Dieren die zowel links als rechts aangetaste kiezen hebben, slikken voeding vaak in zijn geheel door. Omdat niet gekauwde voeding zwaar op de maag ligt, braken deze dieren vaak. Het braaksel bestaat dan uit vrijwel intacte brokken. Als u dit constateert, is het verstandig om een dierenarts in te schakelen.

Kwijlen

Ontstekingen in de mond zorgen voor meer speekselproductie. Omdat ontstekingen vaak overslaan naar de mond- en keelholte, wordt slikken ook pijnlijk. Vaak zien we dat deze dieren dan gaan kwijlen, omdat ze simpelweg hun speeksel niet meer doorslikken.

Veelvoorkomende gebitsproblemen bij een hond

Een hond heeft net als een mens te maken met gebitsproblemen die opkomen door gebrekkige verzorging of door een ongeval. Hieronder hebben we de meest voorkomende problemen op een rijtje gezet.

Tandplak en tandsteen bij honden

Met afstand de meest voorkomende gebitsproblemen zijn tandplak en tandsteen. Net als bij mensen ontstaat na verloop van tijd tandplak en tandsteen door een gebrekkige verzorging. Deze problemen kunnen lang onopgemerkt blijven door baasjes, totdat duidelijkere symptomen ontstaan. Het is belangrijk om bij tekenen van gevorderde tandsteen, zoals een stinkende adem of duidelijke pijn aan het gebit en daardoor en onrustige en geïrriteerde hond direct een dierenarts in te schakelen. Zo voorkomt u dat de aangetaste tanden of kiezen uit kunnen vallen en zich diverse ontstekingen kunnen ontwikkelen in de mond of ergens anders in het lichaam.

Voorkomen en behandelen van tandsteen

Om tandplak en tandsteen te voorkomen kunt u uw hond het beste gebitsverzorgende voeding geven. Denk daarbij aan brokken die zorgen voor een reiniging van tanden en kiezen tijdens het kauwen. Deze voeding bevat meestal bepaalde vitaminen en zuren. Dieetvoeding is sowieso een aanrader om de gezondheid van uw hond optimaal te houden.

Tandplak verwijderen kunt u doen door de tanden van uw hond te poetsen met speciaal daarvoor bestemde materialen. Het kan zijn dat uw hond dit niet prettig vindt. Daarom is het belangrijk om hier al vroeg mee te beginnen indien u een puppy heeft. Training voorkomt later problemen. Tandsteen verwijderen is iets dat de dierenarts moet doen.

 

Tandsteen ontstaat extra gemakkelijk bij honden die door de vorm van hun schedel een vervormd gebit met daarbij een onder- of overbeet hebben. Denk bijvoorbeeld aan mopshonden en bulldogs. Daardoor kunnen ook wonden in de mond ontstaan. Om bij dergelijke honden tandsteen te voorkomen is speciale voeding nog belangrijker, evenals regelmatige controles bij de dierenarts.

Afgebroken tand bij een hond

Er zijn verschillende oorzaken voor een beschadigde tand bij een hond. Als een tand daadwerkelijk is afgebroken, is dit enorm pijnlijk voor de hond. Dit komt omdat het wortelkanaal bloot komt te liggen. Dit wordt vaak gevolgd door ontstekingen aan het wortelkanaal. In het ergste geval verspreiden deze ontstekingen zich door de rest van de mond en ontstaan er zelfs abcessen.

Behandeling van een afgebroken tand

Afgebroken tanden kunnen het beste binnen 48 uur hersteld worden. Op die manier is er vaak geen wortelkanaalbehandeling nodig om de schade en het risico op infecties te minimaliseren. Lukt dit niet binnen 48 uur, doordat uw hond bijvoorbeeld geen duidelijke symptomen vertoont? Dan is een wortelkanaalbehandeling wel noodzakelijk voordat de tand hersteld wordt. Het is ook mogelijk dat de beschadigde tand getrokken wordt door de dierenarts. Daarna zorgt de dierenarts er ook voor dat er geen infecties in de holte kunnen ontstaan.

Contact

Heeft uw hond beginnende of gevorderde gebitsproblemen? Neem dan direct contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Bij Diergeneeskundig Centrum Almere helpen we honden, katten en andere dieren met gebitsproblemen uit Almere en omgeving. Plan direct online een afspraak in of bel in geval van spoed.