Thuischeck gebit

Thuischeck gebit

Heeft mijn huisdier een gebitsprobleem?

Dieren met een slecht gebit leven aanzienlijk korter. Door ontstoken tandvlees kunnen bacteriën die in de mond leven in de bloedbaan komen. Organen die door deze bacteriën aangetast worden zijn o.a. de hartkleppen, lever en nieren. Het is belangrijk dat je de mondgezondheid van je huisdier goed in de gaten houdt. De fasen die het gebit van dieren doorloopt  zijn vergelijkbaar als bij mensen.

Lees de onderstaande tekst en til vervolgens de lip van je hond of kat voorzichtig op en kijk goed wat je ziet. Let op gele/bruine aanslag op de tanden en de kiezen en bekijk het tandvlees. Vermoed je een gebitsprobleem? Laat het gebit dan controleren bij de dierenarts van Diergeneeskundig Centrum Almere.

 

 

 

Fase 1: Het begint met tandplak

Foto: Een schoon gebit bouwt binnen 24 uur tandplak op.
Foto: Een schoon gebit bouwt binnen 24 uur tandplak op.

Tandplak is een onzichtbare laag van bacteriën, etensresten en speeksel die op te tanden kleeftAls we ´s avonds onze tanden poetsen verwijderen we de plak en begint fase 1 weer opnieuw. Poetsen we onze tanden niet, of slaan we bepaalde delen van het gebit per ongeluk over dan zal de tandplak omvormen in tandsteen. Tandsteen kan zich binnen 48 uur vormen! Tandsteen kan niet meer weggepoetst worden, en kan enkel nog door de tandarts verwijderd worden. Een gebit met tandsteen verkeert in fase 2. De tandarts of mondhygiëniste kan de tandsteen met speciaal instrumentarium verwijderen zodat uw gebit weer in fase 1 verkeerd. Ook bij dieren is dat de enige juiste behandeling.

 

Fase 2: Na tandplak komt tandsteen

Foto: Gebit in fase 2, tandsteen.
Foto: Gebit in fase 2, tandsteen.

Tandsteen is gemineraliseerde tandplak, wat zorgt voor een ruw oppervlak op de tand, waar steeds meer tandplak aan gaat kleven. Tandsteen is een broedplaats voor bacteriën. Als tandsteen niet verwijderd wordt zal het uitbreiden. Zodra het tandsteen met de bacteriën contact maakt met het tandvlees, zal het tandvlees ontstoken raken. Als mens merk je dat ontstoken tandvlees snel gaat bloeden, bijvoorbeeld bij het poetsen of het eten van een appel. Ook is ontstoken tandvlees erg pijnlijk.  Zodra tandvlees ontstoken is doet kauwen pijn. Dieren kauwen daardoor minder goed en slikken brokjes vaak in zijn geheel in. Daardoor neemt het tandsteen toe en wordt het gebitsprobleem alleen maar erger! Bij dieren kan soms de ene helft van het gebit veel meer tandsteen bevatten dan de andere helft van het gebit. Vaak is er dan een pijnlijk proces aan de ene zijde bezig. Dieren eten dan puur aan de niet pijnlijke kant, waardoor de pijnlijke kant steeds meer tandsteen zal krijgen. Zodra het tandsteen professioneel verwijderd wordt zal de tandvleesontsteking verdwijnen.

 

Fase 3: Tandvleesontsteking

Foto: Gebit fase 3, tandsteen en tandvleesontsteking
Foto: Gebit fase 3, tandsteen en tandvleesontsteking

Als een gebit met tandsteen niet behandeld wordt zal het in fase 3 raken. De tandplak en tandsteen veroorzaken tandvleesontsteking (Gingivitis): het tandvlees is rood, pijnlijk en bloedt snel bij aanraken. Dit is nog omkeerbaar door middel van een professionele gebitsreiniging. Als tandvleesontsteking en tandsteen genegeerd worden, zal de ontsteking uitbreiden naar de diepere weefsels rond de wortels van tanden en kiezen. Dit is een zeer pijnlijk en onomkeerbaar proces. Mensen die hun tanden verliezen krijgen een gebit of implantaten. Bij dieren is het echter een ander verhaal. Tanden en kiezen moeten in veel gevallen getrokken worden, om het weefsel te laten herstellen en het dier van de pijn te verlossen. Bij katten komt ook tandvleesontsteking voor zonder dat er tandsteen aanwezig is. Deze aandoening wordt ook wel gingivitis-stomatitis complex genoemd.

 

Fase 4: Paradontale aandoening

Foto: Gebit fase 4, aantasting van het steunweefsel rond de tanden en kiezen
Foto: Gebit fase 4, aantasting van het steunweefsel rond de tanden en kiezen

Als tandvlees ontsteking niet behandeld wordt zal de ontsteking zich uitbreiden naar de diepte. Het steunweefsel van de tanden wordt ook aangetast, evenals de wortels. Tanden en kiezen komen los te zitten. Aangetaste tanden of kiezen moeten dan verwijderd worden.

 

 

 

 

Gebitsbehandeling:

Indien een gebit zich in fase 2, 3 of 4 bevindt dan dient er een gebitsbehandeling plaats te vinden. Na een gebitsbehandeling is het van groot belang om het gebit in fase 1 te houden. Binnen 24 uur is er een plaklaag gevormd en binnen 48 uur kan tandsteen ontstaan. Doen we niets aan preventie dan zal het gebit opnieuw de fases doorlopen, en ziet het gebit er vaak binnen een paar maanden tot 1 jaar weer uit als voor de gebitsbehandeling.

 

Tandsteen preventie:

De markt van producten tegen tandsteen bij dieren is enorm. Echter doen de meeste producten niet wat zij beloven. Wij maken enkel gebruik van producten waar wetenschappelijk van bewezen is dat zij werken.

Net als mensen kunnen dieren ook extra gevoelig zijn voor de vorming van tandsteen. Dit heeft o.a. te maken met verschil in speekselkwaliteit, stand van de tanden, voeding, manier van kauwen en erfelijkheid. Goede tandsteen preventie betekent dus niet dat een dier nooit meer een professionele gebitsreiniging hoeft te ondergaan. Echter zal preventie de periode tussen gebitsreinigingen aanzienlijk verlengen.

Foto: Orozyme enzymatische tandpasta
Foto: Orozyme enzymatische tandpasta

De beste manier voor het tegengaan van tandplak is dagelijks poetsen met Orozyme enzymatische tandpasta.
Natuurlijk zijn er dieren waarbij het poetsen niet mogelijk is. Voor deze dieren zijn ook oplossingen om het gebit langer gezond te houden en zo de tijd tussen de gebitsbehandelingen te verlengen. Speciale brokken die de tanden poetsen (Hill’s t/d en Royal Canine Oral Care) en die bevatten tevens enzymen die tandplak tegengaan hebben 80% het effect van tandenpoetsen. Daarnaast maken we veel gebruik van Buccofresh, een poeder dat de speekselkwaliteit verbeterd en ervoor zorgt dat er minder tandplak en tandsteen wordt gevormd. Welk preventieve middel het beste bij jouw huisdier past lees je hier.