Bloeddruk meten bij Katten

Verhoogde bloeddruk (hypertensie) bij de kat
Verhoogde bloeddruk is een veel voorkomende aandoening bij mensen, maar het komt ook regelmatig voor bij dieren, met name bij oudere katten (boven de 7 jaar).

De verschillende oorzaken van verhoogde bloeddruk bij de oudere kat zijn:

  • Chronisch nierfalen (relatief veel voorkomend bij oudere katten)
  • Hyperthyreoidie (te snel werkende schildklier)
  • Bloedarmoede
  • Bijniertumoren (zelden)
  • Idiopathisch (dit wil zeggen dat er geen aanwijsbare oorzaak bekend is)

Gevolgen
Door de verhoogde bloeddruk kunnen verschillende problemen ontstaan in het lichaam van de kat: Doordat de vaten door de hogere druk stijver en brosser worden kunnen kleine beschadigingen en bloedinkjes in de vaatwanden plaatsvinden. Wanneer dit in het oog gebeurd dan vindt er een bloeding in de oogbol plaats, tevens kan het netvlies achterin het oog door de bloedingen en de druk loslaten, met blindheid van de kat als gevolg.
Ook kunnen de vaten in de nieren aangetast worden, waardoor de nieren minder functioneren en uiteindelijk geheel kunnen uitvallen met alle gevolgen van dien.
Het hart wordt ook extra belast door de hoge druk, waardoor een hartvergroting en de kans op hartfalen bestaat.

Diagnose
De bloeddruk kunnen we meten met een bloeddruk apparaat speciaal voor dieren. Belangrijk is dat de meting in een relatief rustige toestand plaatsvindt. Vaak werkt het goed om een (gestreste) kat eerst een paar uur in de opname te laten wennen aan de nieuwe omgeving, zodat daarna in alle rust de meting plaats kan vinden. Katten die van zichzelf al wat rustiger zijn worden door de dierenarts en dierenarts assistente meegenomen naar een rustige, vaak wat donkere ruimte om daar de bloeddruk te meten. Gemiddeld duurt deze procedure ongeveer 15 minuten.

Er wordt een plastic bandje om de voorpoot gedaan waar de Doppler-transducer (dit is de geluidssensor die de doorstroom van het bloed door het bloedvat laat horen) op wordt aangesloten. Het plastic bandje wordt opgeblazen en de systolische bloeddruk (‘bovendruk’) wordt door de dierenarts gemeten. Deze meting wordt 2-3x herhaald en daarvan wordt de gemiddelde waarde genomen.
De gemiddelde systolische bloeddruk ligt rond de 135mm Hg. Vanaf 180mm Hg is er sprake van een verhoogde bloeddruk (hypertensie).

Therapie
Eerst dienen eventuele onderliggende ziekten (nierproblemen, hartprobleem) behandeld te worden. Daarnaast kan het nodig zijn bloeddrukverlagende medicatie in te zetten.

Prognose
De prognose is afhankelijk van de ernst en de duur van de verhoogde bloeddruk. Met de behandeling streven we ernaar de bloeddruk tussen de 135 en 170mm Hg te houden om verdere schade aan organen te voorkomen