bijtwond hond

bijtwond hond

Bijna elke hond heeft wel eens een knokpartij in zijn of haar leven meegemaakt, dit kan uiteenlopen van onschuldig wat grommen tot diepe bijtwonden met soms zelfs een fatale afloop tot gevolg.
Bij Diergeneeskundig Centrum Almere krijgen we met grote regelmaat slachtoffers binnen van bijtwonden, variërend van een paar schrammen tot diepe wonden met soms zelfs een fatale afloop toe. Maar moet je nou altijd naar de dierenarts toe, ook al zie je slechts 1 klein bijtgaatje dat niet bloedt?
Honden die serieus met elkaar vechten proberen vaak op de nek te richten. De meeste bijtwonden zien we dan ook in de nek en rondom de kop. Maar op andere plekken kan natuurlijk ook heel goed, denk aan een grote hond die de romp of buik een heel klein hondje (of kat) geheel in zijn bek kan nemen. De meeste honden bijten en schudden vervolgens hun slachtoffer. Het bijten kan voor diepe wonden zorgen, het schudden voor veel schade in de diepte. Vaak zie je aan de buitenkant slechts een gaatje van nog geen centimeter, terwijl als je onderhuids kijkt er enorme schade is. Een groot risico van bijtwonden ter hoogte van de romp is een klaplong, een gescheurd middenrif of perforaties van darmen met buikvliesontsteking tot gevolg.
Bijtwonden in de nek zijn tevens erg risicovol, omdat daar veel belangrijke structuren vlak onder de huid lopen, zoals bv de slokdarm, de luchtpijp, de schildklier en grote bloedvaten die naar het hoofd lopen. Indien een hond perforerende bijtwonden heeft adviseert de dierenarts bijna altijd om deze bijtwonden onder een narcose verder te inspecteren, om zo de schade onderhuids vast te stellen en te repareren.

Hondenbijtwonden dragen vaak ook erg vieze bacteriën met zich mee, waaronder ook de bacterie C. canimorsus, die zelfs tot bloedvergiftiging en grote abcessen kan leiden. Zowel voor jezelf (als je gebeten bent) als voor je hond geldt: ga altijd naar een (dieren)arts in geval van hondenbijtwonden! In veel gevallen  zal er een antibioticakuur nodig zijn.

Wacht bijtwonden dus niet af ook al zijn het ‘slechts’ een paar kleine gaatjes, neem bij twijfel altijd gerust contact op met onze dierenkliniek!