5 signalen die wijzen op een gebitsprobleem bij honden en katten

5 signalen die wijzen op een gebitsprobleem bij honden en katten

Honden en katten zijn een ster in het verbergen van pijn. Hoe weet je dan of je geliefde huisdier last heeft van een gebitsprobleem? De volgende 5 signalen wijzen op een gebitsprobleem:

    • slechte adem: Een hond of kat hoort niet te ruiken uit zijn mond. Afwijkende geur wordt veroorzaakt door bacteriën en etensresten die op het ruwe tandsteen achterblijven. Vaak zien we ook rotte kiezen die een onaangename geur veroorzaken.
    • gele aanslag op de tanden: De gele aanslag op de tanden en kiezen is tandsteen. Elk mens en dier vormt tandsteen. DE mate van tandsteenvorming is afhankelijk van allerlei factoren zoals stand van het gebit, manier van kauwen, speekselkwaliteit en voeding. Indien er gele aanslag op de tanden gevormd is kan dit niet meer weggepoetst worden en dient er een gebitsbehandeling gedaan te worden.
    • krabben aan de mond: Met de poten krabben aan de mond of met de mond schuren langs muren of over kleden kan wijzen op pijn door een gebitsprobleem. Zie je dat je huisdier meer dan normaal aan de mond krabt of schuurt laat dan zijn gebit controleren.
    • verandering in kauwgedrag: Wanneer kiezen pijn doen zal een hond of kat niet meer met deze kiezen kauwen. Vaak zie je dieren met een gebitsprobleem aan 1 kant kauwen. Ze houden dan hun kopje wat scheef tijdens het eten. Dieren die zowel links als rechts aangetaste kiezen hebben slikken voeding vaak in zijn geheel door. Omdat niet gekauwde voeding zwaar om de maag ligt braken deze dieren vaak. Het braaksel bestaat dan uit vrijwel intacte brokken.
    • kwijlen: Ontstekingen in de mond zorgen voor meer speekselproductie. Omdat ontstekingen ook vaak overslaan naar de mond- en keelholte wordt slikken ook pijnlijk. Vaak zien we dat deze dieren dan gaan kwijlen, omdat ze simpelweg hun speeksel niet meer doorslikken.

Heeft je huisdier een van deze symptomen laat het gebit dan controleren. klik hier voor een afspraak of bel 036-5214874